RealityMIX.cz

Aktuální situace na hypotečním trhu (květen 2024)

Aktuální situace na hypotečním trhu (květen 2024)

30.5.2024: Hypotečnímu trhu se zablýsklo na lepší časy, úroky klesají pomalu, ale jistě již od března. Oproti snížení reposazby České národní banky však nejde o výraznější propad, spíše jen o pozvolnou reakci. Nemovitosti již začínají reagovat nárůstem ceny.

TIP: Úrokové sazby hypoték se často mění a vyplatí se vyhledat tu aktuálně nejvýhodnější. Prozkoumání nabídek bankovních společností a užívání hypoteční kalkulačky na jejich webech vám pomůže najít nejpříznivější podmínky.

Nabídkové ceny hypoték klesly
Průměrná nabídková sazba hypoték v květnu oproti dubnu mírně poklesla – z 5,57 % na 5,52 %. Po dlouhém období vyšších úroků a menšího objemu sjednávaných hypoték nastal zlom v březnu 2024, kdy většina bank zaznamenala nárůst poptávky. V březnu banky poskytly nové hypoteční úvěry za 14,2 mld. Kč a další 2,2 mld. Kč bylo vyplaceno na refinancování stávajících úvěrů, což jsou čísla srovnatelná s běžnou úrovní v letech 2019 a 2020.

Vliv snížené reposazby se projevuje pomalu
Letos snížila Česká národní banka dvoutýdenní reposazbu již o 1,5 p. b., ale hypoteční úvěry zlevnily jen o 0,5 p. b. Nynější průměrná sazba hypoték je nejnižší za poslední 2 roky, přesto se nyní nachází nad hlavní úrokovou sazbou ČNB (dvoutýdenní reposazba byla v květnu snížena na 5,25 %).

O kolik klesla průměrná měsíční splátka hypotéky?
U modelové hypotéky na 3,5 milionu Kč (LTV 80 %, splatnost 25 let) se sazbou 5,52 % p. a. vychází nynější měsíční splátka na 21 540 Kč. Od začátku roku 2024 klesla zhruba o 1 000 Kč.

Sazby oproti dubnu mírně povyskočily u desetiletých fixací, méně výrazně pak u tří- a pětiletých fixací u úvěrů s LTV nad 80 %.

Jak to bude s úrokovou hladinou v budoucnu?
Realistické scénáře odborníků předpokládají, že úrokové sazby budou ze svých stávajících pozic sestupovat jen pomalu. Banky jsou obezřetné i kvůli legislativním změnám v procesu předčasného splacení úvěru, kvůli kterým počítají s vyššími výdaji. To vše se spolu s rozhodnutími ČNB pak promítá do jejich nabídkových sazeb.

V březnu se zájem o hypotéky krátkodobě vyhoupnul, v dubnu opět klesl. Na hodnocení května je ještě brzy, dá se však předpokládat další mírné vzedmutí hypotečního trhu. Na levnější hypotéky pak bude reagovat i trh s nemovitostmi, které se tak stanou dostupnějšími pro více lidí.

Koupit nemovitost teď, nebo vyčkávat?
Změna nabídkových sazeb hypoték z velké míry závisí na rozhodnutích ČNB – ta se prostřednictvím guvernéra již několikrát vyjádřila, že bude postupovat opatrně a preferuje pomalejší pokles sazeb. Je tedy vhodný čas na koupi nemovitosti teď, nebo se vyplatí ještě počkat?

Pokud máte vhodné finanční podmínky pro sjednání hypotéky a vyhlédnutou nemovitost za dobrou cenu, vyplatí se investovat do vlastního bydlení co nejdříve. Hypotéku můžete v budoucnosti refinancovat, ale nemovitosti po několika letech stagnace a mírného propadu začínají opět zdražovat. Každý zájemce si proto musí sám odpovědět, zda je pro něj výhodnější čekat na levnější hypotéku, nebo využít stávajících cen realit.

Foto: Breakingpic, Pexels

- komerční prezentace -

Zdroj: www.mbank.cz/hypotecni-kalkulacka/

Autor: www.mbank.cz

Podobné články