RealityMIX.cz

Čechy stojí nový byt více než 11 průměrných ročních platů

Čechy stojí nový byt více než 11 průměrných ročních platů

23.7.2019: Na koupi nového bytu o výměře 70 metrů čtverečních musí lidé v Česku vynaložit 11,2 průměrného ročního platu. V další zemi v pořadí, v Lotyšsku, na pořízení nového bytu postačí „jen“ 10,1 ročního platu. Naopak nejsnadněji na byt dosáhnou Portugalci, ti si ho pořídí za necelé čtyři průměrné roční platy.

Vyplývá to z nejnovější studie Deloitte Property Index 2019, porovnávající celkem 16 evropských zemí - kromě České republiky také Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Dánsko, Francii, Německo, Maďarsko, Itálii, Lotyšsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Velkou Británii.

Ceny
„V transakčních cenách doháníme západní země. Průměrná cena nového bydlení se v Česku oproti předchozímu období zvýšila o 16,8 procenta. Ceny v Praze dokonce rostly ze všech sledovaných hlavních měst nejvíce. Konkrétně o 22 procent, a to na 3 162 euro za metr čtvereční,“ komentuje situaci na tuzemském trhu Petr Hána, senior manažer v oddělení nemovitostí Deloitte.

I přes takto významný nárůst ale ceny v Česku nedosahují úrovně západních zemí a západních měst. Nejdražší zemí se v tomto roce stalo Norsko, kde průměrná transakční cena přesahovala hranici čtyř tisíc euro za metr čtvereční. Z hlediska měst je například Paříž nebo Londýn stále téměř čtyřikrát dražší než Praha. Vyšší ceny mají i německá nebo belgická města zahrnutá do letošního vydaní Property Indexu.

„Růst cen bytů v Česku způsobují zvyšující se stavební náklady, regulační opatření České národní banky a zdlouhavé povolovací procesy. Poptávková horečka však mírně klesá a v letošním roce tak můžeme očekávat určitý pokles prodejů ve všech oblastech. Navzdory tomu zůstává pokles cen spíše nepravděpodobný,“ říká Vojtěch Petrík, senior konzultant v oddělení nemovitostí Deloitte.

Nová výstavba
V České republice bylo vloni dokončeno téměř 34 tisíc bytů, což jsou více než tři nové byty na tisíc obyvatel. Z celoevropského pohledu bylo nejvíce nových bytů dokončeno ve Francii (459 800), kde se dokončilo i nejvíce bytů na tisíc obyvatel (6,9). Francie vévodí také žebříčku plánovaných staveb, připravuje se zde výstavba téměř 420 tisíc bytů. Nejméně, pouze 2 100 bytů, by mělo vyrůst v Lotyšku. U nás je ve stadiu výstavby přes 33 tisíc nových bytů.

„Český bytový fond je v porovnání s Evropou spíše průměrný. Celkem je zde téměř pět milionů bytů, z hlediska počtu bytů na tisíc obyvatel se řadíme mezi Norsko a Dánsko. Nejvíce bytů na tisíc obyvatel mají jižní státy, na špici tohoto žebříčku figuruje Portugalsko s bezmála 580 byty. Na posledním místě pak stojí Polsko,“ dodává Petr Hána.

Nájemné
Značně se v Evropě liší i ceny nájmů. Vůbec nejdražší měsíční nájem je v centru Paříže (27,8 EUR/m2), na druhém, respektive třetím místě jsou norská města Oslo (25,3 EUR/m2) a Trondheim (21,3 EUR/m2). Nejlevnější nájem ze sledovaných měst je v maďarském Debrecínu (6,4 EUR/m2). Metr čtvereční v Praze stojí 13,4 EUR. Nájem v Brně vyjde na 9,6 EUR/m2 a v Ostravě na 6,6 EUR/m2.

Hypotéky
Analytici se rovněž zaměřili na průměrné úrokové sazby hypoték. Průměrná sazba českých hypoték na konci roku 2018 oscilovala okolo tří procent a v evropském srovnání se zařadila mezi ty vyšší. Nejnižší sazby byly v Portugalsku (1 %), nejvyšší pak v Maďarsku (4,5 %).

Autor: Jana Hrabětová, ilustrační foto Rezidence Churchill (archiv redakce portálu Kde Chci Bydlet.cz)
Zdroj: Deloitte

Podobné články