RealityMIX.cz

Růst cen nemovitostí v roce 2022

Růst cen nemovitostí v roce 2022

30.6.2022: To, že ceny nemovitostí zdražují je bohužel už známá věc. Co všechno tím ale ovlivní a jak to souvisí s pojištěním nemovitosti?

Za poslední rok šly ceny nemovitostí nahoru a to přesto, že se všechno zdražuje a dalo by se předpokládat, že díky tomu naopak bude o koupi domu či bytu menší zájem. Opak je pravdou. I přes zdražení energií, služeb a zboží stále rostou ceny nemovitostí, a realitní trh se nezastavil, ani nijak vážně nezadrhl.

Zdražení služeb i věcí, a to včetně cen nemovitostí ovlivní i vás, jako majitele domu či bytu. A to hned v několika ohledech.

1. Vyšší splátka hypotéky
Pokud jste si svou nemovitost pořizovali v době, kdy byla úroková sazba 1,7% a libovali jste si, že máte hypotéku téměř zadarmo, při konci fixace tento rok zjistíte, že se úroky razantně změnily. Ke konci tohoto roku se předpokládá, že úroková sazba dosáhne k 7% a to znamená, že splátka vaší hypotéky může zdražit o tisíce ročně.

2. Podpojištění vaší nemovitosti
I když hypotéku nemáte, rostoucí ceny nemovitostí ovlivní i vaše pojištění nemovitosti. Pokud měl váš byt nebo dům před pár lety cenu například 5 milionů korun, nyní je jeho hodnota řádově vyšší. Problém je, pokud vaše pojistka zamrzla v čase a neodráží aktuální cenu nemovitosti. V tom případě je vaše nemovitost podpojištěna.

Co to znamená?

Svou nemovitost můžete pojistit na cenu novou, časovou nebo obecnou. Pojištění nemovitosti na cenu novou znamená, že pojišťovna vyplatí částku, za kterou byste postavili svou nemovitost celou, znovu a od nuly. Cena časová bývá levnější, pojišťovna vyplatí pouze částku, kterou potřebujete k postavení nového domu, ale odečte z této sumy aktuální opotřebení vaší nemovitosti. A cena obecná odpovídá částce, kterou byste dostali za prodej nemovitosti.

Problém je ovšem v tom, když máte pojistku nastavenou na částku, která byla aktuální před rokem, nebo dokonce před několika lety. Tím, že stouply ceny materiálu a služeb, by i postavení nového domu stálo víc peněz. Váš dům má větší hodnotu a ta by měla být vidět i v pojištění nemovitosti. Pokud máte vaši nemovitost pojištěnou na 2 miliony a postavení nového domu by při dnešních cenách stálo minimálně 4 miliony, jste podpojištění.

Pokud jste se teď vyděsili a zvažujete, že své pojištění navýšíte, proveďte nejprve srovnání pojištění nemovitostí, abyste věděli, kde dostanete nejlepší poměr ceny / výkon. Mimochodem, pokud máte podpojištěnou nemovitost, je velká pravděpodobnost, že bude podpojištěna i vaše domácnost. Pokud by došlo k požáru nebo jiné katastrofě, opravdu bude částka, na kterou máte domácnost pojištěnou stačit k tomu, abyste si pořídili vše co potřebujete a zařídili z ní nové vybavení domu? Ruku v ruce s revizí pojištění nemovitosti by mělo jít i srovnání pojištění domácností, abyste měli pokrytá všechna rizika.

3. Vyšší náklady na rekonstrukci nebo vybavení
Protože rostou ceny stavebního materiálu a tím pádem i mzdy stavebníků, prodraží se i plánovaná rekonstrukce nemovitosti. Nemáte-li dostatek vlastních prostředků a musíte to řešit úvěrem či hypotékou, jste opět u problému číslo jedna, tedy u vyšší úrokové sazby a tím pádem i vyšší splátky. Výhodou však je, že po rekonstrukci vaše nemovitost bude mít větší hodnotu než v době, kdy byly služby i materiál levnější.

4. Problém se získáním hypotéky na nemovitost
Vyšší ceny nemovitostí se ale odráží ještě v jedné věci. A tou je zpřísnění podmínek poskytování hypotečních úvěrů. Jste-li ve fázi, že nákup nemovitosti plánujete, pravděpodobně řešíte se svým bankovním poradcem varianty, jak se k hypotéce dostat. S rostoucí inflací a sazbami za hypotéky i banky zpřísnily podmínky, za kterých hypotéky poskytují.

Jednou z podmínek hypotéky je mimo jiné právě i pojištění nemovitosti. A logicky - čím dražší nemovitost, tím dražší je i její pojištění. I při sjednávání nové pojistky se vyplatí si nejprve projet trh a srovnat si nabídky, které jsou na něm aktuálně k dispozici.

- komerční prezentace -

Zdroj: www.srovnator.cz

Autor: Srovnator.cz

Podobné články