RealityMIX.cz

BREEAM: Port Karolína B je druhou nejlépe hodnocenou rezidenční budovou v Česku

BREEAM: Port Karolína B je druhou nejlépe hodnocenou rezidenční budovou v Česku

22.6.2020: Bytový dům Port Karolína B v Praze 8 obstál v náročném procesu hodnocení vlivu stavby na životní prostředí a získal finální certifikát environmentální certifikace BREEAM na úrovni Very Good. S hodnocením 62,7 % se dle této mezinárodní metodiky stává druhou nejlépe hodnocenou rezidenční stavbou v Česku. Po projektu Botanica K se jedná už o druhou stavbu z portfolia Skanska Reality, která tento finální certifikát udržitelnosti obdržela. Certifikování budov metodikou BREEAM se tak i v oblasti rezidenční výstavby stává novým standardem.

Projekt vyniká hned několika benefity, díky nimž obdržel druhý nejvyšší rating. Budovy vyrůstají na původním brownfieldu, kde bylo nutné před výstavbou zajistit ekologickou sanaci území. Nízkoenergetický standard budovy s důkladným zateplením obálky budovy a kvalitními dřevěnými francouzskými okny s trojskly a externími žaluziemi má průkaz energetické náročnosti „B – velmi úsporná“. V objektu je umístěna akumulační nádrž pro zachycování dešťových vod ze střech, které slouží pro zalévání předzahrádek a zeleně v okolí domu a také pro doplňování vody ve vodním prvku. Úroveň naplnění akumulační nádrže si klient může zobrazit v mobilní aplikaci, která byla pro klienty Portu Karolína speciálně vyvinuta. V garážích jsou navrženy bezodtokové jímky, aby neodcházelo ke znečištění vodních toků ropnými látkami.

„Dlouhodobě usilujeme o výstavbu kvalitního bydlení, které poskytuje vhodné prostředí pro zdravý a udržitelný život našich klientů s pozitivním dopadem do sousedství i globálních ekologických systémů. Světově nejrozšířenější certifikace BREEAM nám otevřela cestu k udržitelnější výstavbě a šetrnějšímu provozu bytových domů. A protože vnímáme přínos této metodiky, je naším cílem stavět všechny budoucí projekty právě podle tohoto standardu,“ říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Veřejný prostor pracuje s řadou principů podporujících rostlinnou i živočišnou diverzitu městské krajiny – své místo tu našly plochy přírodních lučních rostlin, lokální dřeviny a rovněž prvky poskytující útočiště mnoha druhům hmyzu, plazů, obojživelníků či ptactva. V parteru tak návštěvník nalezne ptačí budky, hmyzí hotel, kamennou zídku pro drobné živočichy či periodickou kaluž.

Prostor funkčně doplňují místa vyhrazená pro sdílená auta, stojany na kola a servisní cyklostojan, které podporují ekomobilitu a cyklodporavu. Kola jsou vítaným dopravním prostředkem i pro jízdu po cyklostezce, která vede v těsné blízkosti projektu.

„Těší nás, že vedle kancelářských budov, u kterých jsou certifikace dnes již standardem, začínají certifikace udržitelnosti pronikat také do segmentu rezidenčních staveb. Věříme, že se BREEAM v následujících letech stane součástí navrhování každé nové rezidenční budovy v Česku,“ říká Simona Kalvoda, Výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Na získání certifikátu měli od začátku společný zájem projektant, investor i zhotovitel projektu, z nichž každý přispěl řešeními ze svého oboru. „Ve výsledku se tak potkává estetika, kvalita a udržitelnost, což je u novostaveb v centru města stále výjimečné,“ dodává Jitka Kubová ze Skanska a.s., která na tomto projektu zastávala roli BREEAM International Assessor.

BREEAM (Buildings Research Establishment Environmental Assessment Method) je původně britská a nyní mezinárodně uznávaná certifikace, která posuzuje budovu z hlediska udržitelného rozvoje, tedy nejen z pohledu environmentálního, ale i sociálního a ekonomického. Certifikace probíhá v různých fázích přípravy i samotné realizace projektu a hodnotí způsob řízení stavby, úspory energie, hospodaření s vodou, požadavky na kvalitu vnitřního prostředí (zdraví a tepelné pohody), znečištění okolí vlivem provozu budovy, dopravy uživatelů do budovy, použití stavebních materiálů, nakládání s odpady a mnoho dalšího. Po dokončení stavby proběhne kontrola a teprve po ní se vydává certifikát.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.skanska.cz

Autor: Skanska Reality

Podobné články