RealityMIX.cz

Cena metru čtverečního v Praze roste ročně i nadále téměř o 10 %

Cena metru čtverečního v Praze roste ročně i nadále téměř o 10 %

24.8.2020: Bydlení v Praze je považováno za drahé a ceny bytů překonávají rekordy. Nic na tom nezměnila ani opatření proti šíření koronaviru.

Od roku 2015 se průměrná cena metru čtverečního v Praze zvyšuje meziročně o více než 10 %. To znamená, že za byt, který byste ještě v roce 2015 pořídili za 5 milionů korun, dnes zaplatíte už o polovinu více, tedy zhruba 7,5 milionů korun.

Aktuálně už průměrná cena metru čtverečního v Praze přesáhla podle údajů realitymix.cz sto tisíc korun. V srpnu 2020 byl celopražský průměr 100 645 Kč, zatímco v srpnu 2019 dosahovala cena hodnot 93 193 Kč. Meziroční nárůst ceny je tedy i nyní přes ztížení obchodování s nemovitostmi v době karanténních opatření proti šíření koronaviru kolem 8 %.

Kvůli pomalé výstavbě je na trhu stále málo bytů. Podle Českého statistického úřadu a podle odhadu developerů chybí aktuálně v Praze zhruba 20 000 bytů, což žene cenu bydlení nahoru.

V rámci Prahy jsou vidět velké rozdíly v cenách metru čtverečního podle jednotlivých pražských částí, ale také podle typu bydlení. Už v srpnu 2019 přesahovala cena metru čtverečního v Praze u novostaveb sto tisíc korun, aktuálně je cena metru čtverečního průměrně v novostavbě 107 117 Kč/m². Největší poptávka je tradičně po bytech v kategoriích 2+1 a 2+kk.

Nejlevněji je v Praze 9 (Vysočany, Hrdlořezy, Prosek), kde se průměrná cena metru čtverečního pohybovala v srpnu 2020 kolem 89 728 Kč. Pod sto tisíc byla dále ještě v části Praha 4 (Michle, Krč, Braník). Nejvyšší cena metru čtverečního v Praze je v části Praha 1 (Staré Město, Nové Město, Malá Strana), a to 166 876 Kč.

Jak v těchto rozdílných hodnotách zjistit, zda je v případě prodeje nemovitosti nabízená cena přiměřená a ne přemrštěná? Zkuste se i pro hledání vhodného bydlení obrátit na prověřeného realitního makléře prověřeného realitního makléře, který je schopen odhadnout, zda tomu tak je, případně vyjedná zajímavější podmínky. S profesionálním makléřem můžete při nákupu ušetřit nejen čas, ale také poměrně podstatné finanční prostředky, které se mohou hodit pro zařizování nemovitosti.

- komerční prezentace -

Foto: Pixabay.com/cs/photos/praha-city-view-shora-domy-1415537/

Zdroj: www.fermakleri.cz

Autor: FérMakléři.cz

Podobné články