RealityMIX.cz

Ceny pronájmů v Praze padají, klesá už i prodejní trh

Ceny pronájmů v Praze padají, klesá už i prodejní trh

19.5.2020: Ceny bytů k pronájmu v Praze po nástupu koronakrize výrazně poklesly. Zatímco ještě začátkem února byly nabídkové ceny v průměru na 350 korunách na metr čtvereční, nyní je to o dvacet korun méně. Ceny pronájmů v Praze se tak dostávají na úroveň roku 2016, kdy byla na vzestupu vlna krátkodobých pronájmů prostřednictvím služeb jako je Airbnb. K mírnému poklesu došlo v Praze i v nabídkových cenách prodávaných bytů, ty na počátku května poklesly o 1,4 procenta. Stále jsou ale o plných 7,3 procenta vyšší, než tomu bylo před rokem.

Vyplývá to z aktuálních statistických dat nezávislého realitního portálu RealityMIX, který ceny nemovitostí v ČR sleduje už od roku 2010.

„Praha je u pronájmů nemovitostí rozdělena na dva světy. Nejvíce jsou směrem dolů ceny pronájmů v samotném centru, tedy v Praze 1 a 2, zde se meziroční propad cen pronájmů pohybuje kolem deseti procent. V dalších částech města většinou nejsou cenové propady tak výrazné,“ říká Jan Štěp, ředitel společnosti DALTEN media, která portál RealitymMIX.cz provozuje.

Podle něj nyní kromě pronájmů lze očekávat v Praze i pokles cen bytů k prodeji, který se poprvé projevil nyní v květnu. „Byty, které byly původně pořízené jako investiční na krátkodobý pronájem, začnou prodávat ti majitelé, kterým výnosy z nyní dostupných dlouhodobých pronájmů nepokryjí náklady na hypotéky. Situaci ustojí ti investoři, kteří měli nízké hypotéky, prodávat se nebudou ani nejluxusnější byty vesměs na Praze 1, do kterých investovali nejbohatší lidé. Proto se prodejní ceny budou snižovat spíše na periferii Prahy,“ doplňuje Štěp.

V ostatních městech ceny pronájmů neklesají tak rychle jako v Praze. Výjimkou je jen Jihlava, kde ale menší počet nabídek může mít vliv na kolísání ceny.

Podle Štěpa bude na celém trhu tlak na snižování cen. RealityMIX.cz sleduje ceny nemovitostí od nemovitostní krize na přelomu let 2009 a 2010, kdy jako jeden z prvních avizoval snižující se prodejní ceny bytů a to v době, kdy řada developerů stále ještě hýřila optimismem. „I nyní lze čekat, že po prvotních akcích typu kuchyňská linka zdarma budou nuceni developeři ceny snižovat, aby byty prodali. Příjmy lidí klesnou a nevyváží to ani dostupnost hypoték. V Praze pak ubude zahraniční poptávka,“ sdělil Štěp.

Realitymix je nezávislý realitní portál, provozovaný společností Dalten Media.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.RealityMIX.cz

Autor: RealityMIX.cz

Podobné články