RealityMIX.cz

Dodavatelé plynu: koho si vybrat a proč?

Dodavatelé plynu: koho si vybrat a proč?

2.6.2021: Chcete se nově přihlásit k odběru zemního plynu nebo uvažujete o změně dodavatele? S výběrem toho pravého vám kromě srovnání cen plynu pomůže také náš přehled čtyř nejvýznamnějších dodavatelů v Česku. Co svým klientům nabízí MND, ČEZ, E.ON a innogy?

Z čeho se skládá cena plynu

Cena, kterou platíte za odběr zemního plynu, se skládá ze dvou částí – regulované a neregulované. Zatímco první část stanovuje Energetický regulační úřad, o neregulované složce rozhodují samotní dodavatelé plynu. Ti do ní kromě množství odebraného plynu zahrnují také poplatky za speciální asistenční nebo servisní služby. Díky tomu máte možnost svým výběrem dodavatele ovlivnit, kolik za plyn zaplatíte. Stačí využít srovnání cen plynu, jednotlivé nabídky mezi sebou porovnat a zjistit, která je pro vás nejvýhodnější.

Srovnání cen plynu snadno a rychle

On-line srovnání cen plynu vám během pár minut prozradí, kolik změnou dodavatele ročně ušetříte. Kromě aktuální ceny by vás ale měla zajímat i fixace či garance, abyste levnou energii nezískali pouze na pár měsíců. Rovněž si zjistěte, co konkrétně je v uvedené ceně zahrnuto. Pomůže vám dodavatel se servisem plynového kotle nebo bojleru? Poskytne vám asistenční služby pro domácnost? Poradí vám s kotlíkovými dotacemi? A jsou veškeré tyto služby zahrnuty v ceně plynu, nebo si za ně připlatíte?

Plyn od MND

Plyn od MND (Moravské naftové doly) můžete odebírat nově – například v novostavbě –, nebo si k nim lze převést smlouvu o odběru od konkurence. Vzhledem k tomu, že se společnost MND vedle distribuce plynu zabývá také vlastní těžbou, odebírat plyn od ní je cenově výhodnější, což se projeví zejména v dlouhodobém horizontu. Smlouvu lze uzavřít z pohodlí domova, a to na dobu neurčitou s tříměsíční výpovědní lhůtou. Klientům je každý den k dispozici jak bezplatná zákaznická linka, tak zákaznický portál MND.

Plyn od ČEZ

Společnost ČEZ se snaží vyjít vstříc všem svým klientům, proto vám jejich poradce předloží hned několik nabídek dle toho, k čemu hodláte plyn v domácnosti využívat. Svou spotřebu budete mít navíc neustále pod kontrolou v online aplikaci, kde můžete rovněž měnit své osobní údaje či výši záloh. V případě, že přecházíte od jiné společnosti, máte jistotu, že ČEZ vyřídí veškeré administrativní náležitosti s konkurenčním dodavatelem za vás.

Plyn od E.ON

K odběru plynu od společnosti E.ON se lze přihlásit telefonicky, online nebo na osobní schůzce s obchodním zástupcem. Smlouvy se uzavírají vždy se závazkem, a to na 12, 24 nebo 36 měsíců, a liší se podle toho, zda patříte k dosavadním zákazníkům společnosti, nebo se jím teprve stanete. Výhodou je, že v ceně plynu je zahrnuta celá řada servisních služeb a poradenství ohledně kotlíkových dotací.

Plyn od innogy

Smlouvu s innogy o odběru plynu můžete uzavřít buď na dobu neurčitou, nebo se závazkem na 12, 24 či 36 měsíců. K dispozici vám je rovněž online aplikace innosvět, ve které máte přehled o své spotřebě, platbách a předpokládaných přeplatcích či nedoplatcích. Jednoduše tak můžete kdykoliv změnit výši záloh podle aktuální potřeby. Sjednat si u innogy můžete také pravidelný či jednorázový servis kotle, připravte se ale na to, že se jedná o nadstandardní službu, za kterou si připlatíte.

- komerční prezentace -

Autor: eVisions Advertising

Podobné články