RealityMIX.cz

Euro Reality v okrese Tachov

Euro Reality v okrese Tachov

31.5.2021: Dnes je v realitním prostředí velmi složitá a také odlišná doba. Ceny nemovitostí se změnily, nabídky tradičních realitních kanceláří najdete ojediněle, makléřů přibývá, klienti méně důvěřují realitním kancelářím, realitní zákon nesplnil svůj účel. Zeptali jsme se proto vedoucího pobočky firmy Euro Reality v Tachově pana Lukáše Kudrny, na pár dotazů.

Jak dlouho působíte v realitách, co Vás k této profesi přivedlo?

V realitách působím od roku 2013 a do této oblasti podnikání mě přivedla tak trochu náhoda. Můj známý v té době vykonával činnost realitního makléře a já si řekl, že si o této profesi zjistím nějaké informace a eventuálně to také zkusím. Zkusil jsem to a této profesi se věnuji již 8 let.

V čem Vaše práce spočívá, jaké jsou Vaše přednosti a co jiného nabízíte na rozdíl od konkurence?

Má práce spočívá v poradenství a zprostředkování prodeje, popřípadě pronájmů nemovitostí. Dále se zabývám investicemi, jako jsou přímé odkupy nemovitostí, dražby a aukce.
Myslím si, že mou předností je velmi dobrá komunikace s klienty, několikaleté zkušenosti v oblasti realit, absolvovaná školení a osobní přístup. Základem úspěchu je důvěra mezi makléřem a klientem. Těžko se odpovídá na otázku, co nabízím oproti konkurenci, protože znám velmi úspěšné realitní makléře, kteří svou práci odvádí velmi dobře a hlavně profesionálně, nicméně si myslím, že moji klienti přesně ví, co je bude v případě spolupráce čekat, kolik je mé služby budou stát atd. Je důležité už od prvopočátku otevřít karty. Nově nabízíme prodej nemovitosti formou veřejné aukce, v tom vidím pro prodávající velký benefit v podobě navýšení ceny jejich nemovitostí a tím pádem spokojenost za realizovaný obchod.

Mluvíte hodně o osobním přístupu a o důvěře, jak se Vám daří získat nemovitosti do nabídky, není právě toto ten tvrdý boj mezi makléři o to, kdo klienta získá?

Ano, boj o klienta je v dnešní době opravdu veliký a na trhu se udrží opravdu jen ti dobří makléři, kteří své práci perfektně rozumí. Já nemovitosti do své nabídky získávám většinou na doporučení, ať už z řad klientů, kteří v minulosti využili mé služby, nebo na základě recenzí.

Kdybych prodával nemovitost, která je ta jedna věc, která rozhodne o tom, že svěřím prodej nemovitosti právě Vám?

Troufnu si říct, že je to můj přístup ke klientovi a jasně definovaný průběh celého obchodu.

Co říkáte na trh s nemovitostmi v Tachově a jak se liší od zbytku ČR?

Realitní trh na Tachovsku v současné době mírně stagnuje. Je to dáno velmi vysokými cenami nemovitostí, které za posledních 12 měsíců stouply v průměru o 50 procent. Zájemci o bydlení musí více sahat do vlastních úspor a ne každý úsporami v takové výši disponuje. Na druhou stranu jsou aktuálně velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů a to některé zájemce motivuje ke koupi nemovitosti.

O který druh nemovitostí je ve Vaší lokalitě největší zájem?

V současné době je největší zájem o rodinné domy do 4.000.000,- Kč a samozřejmě o chaty a chalupy.

Tachov se nachází nedaleko hranic s Německem, jsou Vaši klienti také Němci? Prodáváte nemovitosti také za hranicemi?

Ano, nemovitosti nám poptávají i zahraniční klienti nejen z Německa. Bohužel díky současné situaci je zájem zahraničních klientů velmi nízký, ale věřím tomu, že tato situace se v brzké době opět změní. Na zahraniční trh s nemovitostmi se nespecializuji, ale občas mám v nabídce nemovitost v zahraničí.

Můžete nás informovat o tom, na co si mají dávat prodávající či pronajímatelé nemovitostí při prodeji či pronájmu největší pozor (kde mohou narazit)?

Těch úskalí při prodeji nemovitosti je veliké množství, ale mezi ty největší problémy patří obecně právní vady nemovitosti. Proto je důležité spolupracovat s realitním makléřem, který dokáže právní vady, popřípadě i jiné vady definovat a najít vhodné řešení tak, aby nebyla ohrožena žádná strana. V případě pronájmu nemovitosti je to správný výběr nájemce, určitě bych smlouvu nepodepsal s prvním zájemcem. Důležité je zjistit o zájemci informace ohledně zaměstnání a také získat reference od bývalého pronajímatele.

Jak se dle vašeho názoru projevila "covidová" situace na trh s nemovitostmi? Cítíte pokles poptávky?

Z prvopočátku byla situace na realitním trhu velmi špatná, pokles poptávky byl přibližně o 80 procent. Situace se začala měnit v průběhu léta, kdy začala být poptávka po nemovitostech opět v normálu. V současné době je poptávka po některých typech nemovitostí opravdu veliká, ale nabídka je menší, což zvedá cenu aktuálně nabízených nemovitostí. Dále zvýšené poptávce napomáhají velmi nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů.

A čím si vysvětlujete tak velkou poptávku? Může to být způsobeno tím, že se lidé bojí inflace? Nechtějí mít své peníze uložené v bance?

Částečně jsem odpověděl v předchozí otázce, ale máte pravdu, část lidí se bojí inflace, nechtějí si znehodnocovat své úspory v bance, proto volí jako vhodnou investici nákup nemovitosti.

Mají o nemovitosti v Tachově zájem také investoři či velké realitní fondy? A jaký je trh s nájemním bydlením v Tachově? Je zde poptávka a za kolik se pronajímá např. byt o velikosti 2+1?

Ano, o nemovitosti v Tachově v posledním roce projevuje zájem čím dál tím více investorů. Jsou to především investoři z Plzně a z Prahy. Cena pronájmů bytů je v Tachově vysoká, srovnatelná s cenou pronájmů v Plzni, ale pořizovací cena nemovitosti v Tachově je samozřejmě nižší oproti krajským městům nebo Praze.
Momentálně se byt 2+1 pronajímá v průměru za 10.000 Kč + služby.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů v Euro Reality. A v případě, že by tento rozhovor někoho zaujal natolik, že by se chtěl stát Vaším kolegou, je to možné? Přijímáte nové makléře? V případě, že ano, jak mají případní zájemci postupovat?

Ano, přijímám nové makléře, předpokladem možné spolupráce je osobní rozhovor, na který se dá domluvit formou telefonického kontaktu, popřípadě e-mailem.
Také děkuji za rozhovor a přeji Vám úspěšný den.

Děkujeme za Váš čas a přejeme mnoho spokojených klientů.

- komerční prezentace -

Foto: Lukáš Kudrna

Zdroj: www.euroreality.net

Autor: EUROREALITY

Podobné články