RealityMIX.cz

Evropská unie chystá společná pravidla pro hypotéky

Evropská unie chystá společná pravidla pro hypotéky

Evropská komise chce v celé EU sjednotit pravidla pro sjednávání hypoték. Legislativa by sice měla přinést jednodušší pravidla pro poskytování hypoték, ale úvěry by mohla zdražit a zpřístupnit pro menší počet lidí než v současnosti. Informoval o tom internetový server Euractiv.cz s tím, že návrh má zabránit opakování hypoteční krize z loňského roku, která nakonec přerostla v krizi finanční a hospodářskou.

Evropská komise chce v celé EU sjednotit pravidla pro sjednávání hypoték. Legislativa by sice měla přinést jednodušší pravidla pro poskytování hypoték, ale úvěry by mohla zdražit a zpřístupnit pro menší počet lidí než v současnosti. Informoval o tom internetový server Euractiv.cz s tím, že návrh má zabránit opakování hypoteční krize z loňského roku, která nakonec přerostla v krizi finanční a hospodářskou.

Podle tuzemských odborníků je český hypoteční trh zdravý a funkční a navrhované opatření zbytečné. Pokud by prošlo, jeho dopady by byly značně negativní. Brusel chce údajně prosadit, aby banky mohly klientům poskytovat jen úvěry ve výši 40 procent hodnoty nemovitosti. Kdo by chtěl více peněz, musel by se zavázat ke splácení výrazně vyšších úroků. V praxi to znamená, že kdyby Čech žádal o hypotéku na byt za dva miliony korun, finanční ústav by mu mohl půjčit jen 800 tisíc korun za běžný úrok.

Pokud by chtěl více, splátky by se mu výrazně prodražily. Ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Pavel Rakouš návrh v této podobě označil za nereálnou úvahu. „Šlo by o technokratické a těžkopádné opatření s negativním dopadem na ekonomický růst ČR a s převážně negativním dopadem i pro většinu zemí EU,“ uvedl. Jak dodal, MMR se tímto návrhem doposud nezabývalo a o stanovisko podle všeho nebyla požádána ani vláda.

Český trh je zdravý a funkční

V České republice je nyní velmi nízká míra nesplácení hypoték, kolem dvou procent, a na hypotéky nemají vliv kurzové pohyby, protože drtivá většina úvěrů na nemovitosti v ČR je poskytnuta v české měně. „Český hypoteční trh je zdravý a funkční. Nové opatření by hypotéky zdražilo a řada osob už by na ně nedosáhla,“ míní analytik firmy Broker Consulting Jan Lener. Podle manažerky Asociace hypotečních makléřů Petry Horákové Krištofové by sjednocení pravidel v rámci Evropské unie předpokládalo značné legislativní změny v některých členských zemích EU. Banky v České republice obvykle poskytují hypotéky, které představují 60 až 70 procent tržní hodnoty nemovitosti.

Nižší hodnoty poměrů hypotéky ku hodnotě nemovitostí postrádají efekt pro hospodářství. „Pokles dokonce pod 40 procent by představoval ve vztahu k nové bytové výstavbě dramatický pokles hospodářské produkce ve stavebnictví, zejména bytovém. Propad by mohl být více než poloviční. Nastalo by také výrazné snížení mobility obyvatel kvůli nemožnosti prodat a koupit bydlení,“ poukázal Pavel Rakouš.

Pravidla si vytváří sama banka

Systém poskytování hypoték v ČR není stanovený zákonem a vytváří si jej sama banka. Situace z minulých let, kdy bylo možné získat úvěr na celou hodnotu nemovitosti za poměrně výhodný úrok, se ale již nejspíš nebude opakovat. Změna pravidel ovšem musí projít hlasováním členských států i Evropského parlamentu. Podle posledních dat z roku 2004 si lidé v EU brali hypoteční úvěry v průměru na 70 procent hodnoty nemovitosti. V případě, že například dům stál 140 tisíc eur (zhruba 3,6 milionu korun), klient na něj mohl získat standardní úvěr s běžným úročením až do výše 102 tisíc eur. V budoucnosti ovšem podle návrhu budou muset lidé před pořízením nemovitosti uspořit výrazně více peněz.

Komisní návrh by měl být součástí připravované novely směrnice o kapitálové přiměřenosti, která by měla sice začít platit v roce 2011, ale Evropský parlament si ještě předtím vyžádal její úpravu. Ta by měla mimo jiné zahrnovat úpravy manažerských odměn a zřejmě i sjednocení pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů. Podle mluvčího eurokomisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho však není definitivně rozhodnuto, že komise „zastropování“ výše úvěrů nakonec navrhne. O podobné možnosti nicméně debatuje. „Každopádně to není něco, co by se mělo stát, a něco, co by měl ještě rozhodovat tento komisař,“ dodal.

Zdroj: Realit

Podobné články