RealityMIX.cz

Ideální byt na investice? Podle Čechů 2+1 nebo 3+kk po rekonstrukci

Ideální byt na investice? Podle Čechů 2+1 nebo 3+kk po rekonstrukci

18.1.2022: Češi objevili svět realit a začít do nich investovat, nebo investice navýšit, zvažuje 66 % z nich. Za ideální přitom podle průzkumu EMA data pro společnost Lusq považují zlatý střed – byt 2+1 nebo 3+kk mezi 60 a 89 m2 a po rekonstrukci. Cílem investorů jsou především města, kde je výhodný poměr mezi pořizovací cenou nemovitosti a nájemným.

Co Čech, to investor do nemovitostí – tak by mohlo znít nové přísloví. „Realitní trh zažívá neskutečný boom a Češi skupují doslova cokoli – domy, byty, chalupy, pozemky,“ uvádí CEO společnosti Lusq Miloslav Lafek.

A je byt po rekonstrukci?

Podle aktuálního průzkumu EMA data pro společnost Lusq mají Češi jasnou představu o tom, jak by měl ideální investiční byt vypadat. Pokud by si mohli vybírat, sledovali by sérii kritérií: lokalitu, dispozice a velikost nemovitosti. „Při svém výběru se zájemci rozhodují také na základě toho, v jakém stavu se nemovitost nachází. V tomto ohledu jednoznačně vedou byty po rekonstrukci. S takovým bytem totiž odpadají nevítané starosti v podobě výběru vhodné stavební firmy, nákupu stavebních materiálů a celkově řešení realizace rekonstrukce,“ vysvětluje Miloslav Lafek. Zrekonstruované byty tak preferuje 52 % respondentů, novostavba je ideální pro 31 % a jen 17 % respondentů chce byt před rekonstrukcí. „Nerekonstruované byty jsou levnější, nesou s sebou ale riziko správně provedené rekonstrukce,“ doplňuje Miloslav Lafek.

Praha a krajská města jsou pro Čechy dlouhodobě nejvíce vyhledávanou lokalitou, byt by tu koupilo 58 % z nich. Podle analýzy společnosti Lusq se ale vyplatí investovat i v regionech, které jsou Čechy považovány za rizikovější. „Vyjdeme-li z cenových map, takový 65metrový čtverečný byt v Chomutově před rekonstrukcí stál v říjnu 2020 okolo 14 000 Kč za metr čtverečný. V říjnu 2021 jsme se pohybovali již na částce 25 000 Kč za metr čtverečný. Meziroční nárůst je zde raketový,“ doplňuje informaci Viktorie Sládková, projektová manažerka LUSQ.

3+kk do 90 m2

Nemovitost považuje za nejlepší volbu pro zhodnocení svých financí 12 % Čechů. A jak velké byty preferují? Každý druhý preferuje investici do bytu o velikosti 60 až 89 m2. Optimální dispozice investičního bytu je pro 42 % dotazovaných 2+1 nebo 3+kk. „Proč tomu tak je? Takové bytové jednotky se snadněji, a především dlouhodoběji, pronajímají. Menší dispozice bytových jednotek lákají nájemníky, kteří z naší zkušenosti chtějí využít nájemní bydlení pouze na krátký čas,“ objasňuje Viktorie Sládková. Byty 4+1 či 5+kk a větší lákají jen 10 % zájemců o investice do nemovitostí. Ještě méně, pouze 4 %, mají zájem o malé byty s dispozicí 1+kk, 6 % by zajímaly byty do 40 m2.

O průzkumu
Průzkum pro LUSQ na téma investice do nemovitosti realizovala společnost EMA data. Sběr dat probíhal on-line v období 12.–18. května 2021 a zúčastnilo se ho celkem 1 044 respondentů ve věku 21–61 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, regionu, ekonomické aktivity a věkové skupiny.

O společnosti LUSQ
LUSQ jako první na českém trhu umožňuje koupi investičních bytů s garantovaným výnosem zcela on-line. Za českým startupem stojí tým ndot.cz, který je složen ze zkušených podnikatelů a odborníků z množství oborů. Přináší svým klientům jednoduchou cestu k zaručenému zhodnocení volných prostředků jednoduše a bezpečně.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.lusq.cz

Autor: LUSQ

Podobné články