RealityMIX.cz

Instalace světlovodů v rodinném domku uprostřed přírody

Instalace světlovodů v rodinném domku uprostřed přírody

14.5.2020: Společnost Lightway instalovala světlovody do nového rodinného domku v zalesněné chatařské oblasti u Staré Boleslavi, ve kterém neměli majitelé dostatek denního světla ani přes velkorysá okna. Instalace osmi nových světlovodů proběhla během několika dní, práce na jednom světlovodu trvala v průměru čtyři až šest hodin. Výsledné prosvícení místností denním světlem předčilo očekávání majitelů, kteří jej už nemusí nahrazovat umělým osvětlením ani během zamračeného počasí.

Moderně řešený pasivní rodinný dům, který leží na okraji chatařské oblasti v lese, je rozlehlý a obehnán stromy. Za hranicí zahrady začíná hustě zalesněná plocha. Zásadní tak zde bylo radikální řešení přívodu světla, kterého bylo v domě nedostatek i během jasného slunného dne.

Během projektu byly původně ve hře i jiné alternativy přivedení světla do domu. Původně se počítalo se střešními okny. Klasické řešení, které ale skýtalo i dost otazníků. Předně by to představovalo dosti náročné stavební práce, tím pádem i časovou náročnost a v neposlední řadě samozřejmě i výraznou finanční zátěž. „Střešní okna mají nevýhodu například v zimním období, kdy se na nich drží sníh. Časem se navíc mohou objevit i nepříjemné problémy v případě nedokonalého těsnění a tím pronikání vlhkosti do domu,“ upřesňuje Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu. Vzhledem k samotnému situování domu byla proto i tato varianta nakonec zcela zamítnuta.

Po zvažování různých možností padla volba právě na světlovody. S přihlédnutím k okolnostem, náročnosti stavby a prostředí, kde se dům nacházel, byly nakonec právě Lightway světlovody tou nejlepší volbou. V úplně původním projektu se sice počítalo se světlíky ale vzhledem k lokaci, typu stavby (rovné a převislé střechy) a náročnosti údržby, z tohoto řešení nakonec sešlo.

„Světlovody už jsme znali, poprvé jsme se s nimi setkali již někdy před 20 lety v Izraeli, v budově soudu, kde nebyla vůbec žádná okna. Už tenkrát mě fascinovalo, jak dobře byl celý sál nasvícen, a to bez jediného okna nebo klasického světla. Technologie byly tenkrát ještě zcela jinde, ale systém to byl de facto stejný.”, komentuje své seznámení s technologií světlovodů pan majitel.

„V domě jsme instalovali celkem osm světlovodů. Z toho je pět menších typů (Crystal 400), které se nachází ve třech chodbách domu, dvě chodby mají vždy po dvou a jedna malá chodbička je nasvícena jedním světlovodem. Tři velké světlovody Lightway (Crystal 600) jsou pak v obývacím pokoji a nad prvním a druhým schodištěm, která vedou do dětských pokojů v patře,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Podle majitelů předčil výsledek očekávání. Světlovody perfektně plní svou funkci a světla přivádí do interiérů nad očekávání dostatek, i při zamračeném počasí nebo za soumraku - kdy je venku již relativně tma - září světlovody v interiéru téměř jako ve dne.

„Máme zde v domě hodně tmavých míst. Světlovody tento problém krásně vyřešily a světla je dost i tam, kde jinak nejsou žádná okna. Jsme s výsledkem nad míru spokojeni,” říká paní Lucie, majitelka domu. A současně dodává, že světlovody Lightway jsou zároveň i ohromně praktické a v podstatě bezúdržbové. Díky jejich konstrukci na nich neulpí sníh ani voda. Problém nepředstavuje ani neustále padající jehličí a větvičky, kterých je všude kolem požehnaně. Zkrátka jednoduché, elegantní ale 100% funkční řešení, které navíc i dobře vypadá a skvěle zapadá do celkového konceptu domu.

- tisková zpráva -

Zdroj: Lightway.cz

Autor: ASPEN.PR

Podobné články