RealityMIX.cz

IRQ Funds získávají do svého portfolia první projekt: bytový dům v Holešovicích

IRQ Funds získávají do svého portfolia první projekt: bytový dům v Holešovicích

23.6.2022: V rámci budování portfolia mají fondy kvalifikovaných investorů IRQ, zaměřující se na kvalitní nemovitosti v žádaných lokalitách Prahy a Brna, první projekt. Fond si kupuje podíl v chystaném bytovém domě v Praze 7. Developerská skupina Realism, která projekt připravuje, již v tendru vybrala architekta a příslušné orgány nyní schvalují vypracovanou architektonickou studii.

Fondy IRQ rozjely své aktivity na českém trhu. Do svého portfolia nabraly první projekt – bytový dům v pražských Holešovicích. Zároveň intenzivně pokračují ve vyhledávání a akvizicích dalších projektů.

„V první fázi jsme pro fondy IRQ pracovali na získání kvalifikovaných investorů. To se samozřejmě v období pandemie komplikovalo, ale i tak se nám dařilo a do fondu jsme již shromáždili potřebný kapitál. Současná situace, kdy v nejistých časech stoupá zájem o maximálně bezpečné investice, nahrává zvyšování poptávky po nemovitostech. Ta je dnes navíc podpořena i vysokým růstem inflace a hledáním cest proti znehodnocování finančních prostředků. Apetit tak investory rozhodně neopouští,“ popisuje spoluzakladatel a předseda dozorčí rady IRQ Funds Zdeněk Tůma.

Martin Hubinger, spoluzakladatel a člen dozorčí rady IRQ Funds a zároveň majitel skupiny Realism, k tomu dodává: „V nynější době není takový problém sehnat investory, protože peníze na trhu jsou, ale najít dobrý a ekonomicky smysluplný projekt je naopak velmi náročné. Chybějí vhodné pozemky a akviziční příležitosti, zejména v Praze. Situaci komplikuje i neúměrně dlouhý povolovací proces a do ekonomiky projektů se také promítají neustále rostoucí ceny stavebních materiálů. Jsme proto velmi rádi, že námi chystaný bytový dům v Holešovicích přísná kritéria fondu splnil."

Nový projekt skupiny Realism vyroste v následujících letech na pozemku o rozloze téměř 1 200 m2 v ulici U Měšťanského pivovaru. Do bytového domu s podzemními garážemi a několika retailovými prostory, které mohou sloužit například pro malé obchody, služby či showroomy, plánuje developer začlenit také dostatek zeleně a ekologické prvky. Ve výběrovém řízení již byli vybráni architekti. Ti vypracovali architektonickou studii, jež se teď projednává s příslušnými odbory radnice Prahy 7 a magistrátu.

Pilotním partnerstvím se skupinou Realism fondy IRQ naplňují svůj cíl úzce spolupracovat s významnými developerskými společnostmi. Díky tomu lze dosahovat vyššího růstu hodnoty fondu i průběžných výnosů jednotlivých aktiv, než je v realitním segmentu standardem. Strategie fondů umožňuje realizovat jak zisk z části developerské marže, tak následně výnos z prodeje či dlouhodobého pronájmu. „Spolupráce skupiny Realism s IRQ Funds je logickým vyústěním našich dosavadních propojených aktivit, zaměření a sdílené vize. Fond je však zcela otevřen spolupráci i s dalšími developery,“ dodává Martin Hubinger.

Pro kvalifikované investory, kteří chtějí svůj majetek zhodnotit v nemovitostech, mají fondy IRQ tři třídy akcií s ohledem na výši investované částky – podle toho se v jednotlivých třídách liší vstupní poplatek, „hurdle rate" a management fee. Nejnižší investovaná částka činí milion korun. Zárukou kvality fondů IRQ je spolupráce s renomovanými partnery: administrátorem a statutárním orgánem je AMISTA investiční společnost, auditorem KPMG, depozitářem ČSOB a oceňovatelem Kreston A&CE.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.realism.cz

Autor: REALISM

Podobné články