RealityMIX.cz

Jak fungují realitky v jiných státech Evropy?

Jak fungují realitky v jiných státech Evropy?

5.8.2019: Český zákazník je velice citlivý na ceny a projevuje se to i v případě, že jde o reality. Nerad platí více, než musí, a proto se snaží, pokud jde o nákup a prodej realit nebo jejich pronájem, vyhnout se placení služeb realitní kanceláři. Stejně tak většinou neakceptuje nabídnutou cenu a je samozřejmostí, že bude jednat o ceně nižší.

Realitní trh v České republice

Průměrná cena bytu v centru českého města je 69 602 Kč za m², mimo město 48 889 Kč za m². Máme výrazně dražší bydlení než Slováci, Maďaři nebo Poláci. Problematický je rovněž meziroční nárůst cen bytů, kde nás ve 3. čtvrtletí loňského roku předběhl v rámci Evropy pouze Island. 12,3 % je alarmující číslo. (Statistiky: Numbeo.com.) Takže z tohoto pohledu se není proč divit, když se lidé snaží ušetřit alespoň na provizi realitní kanceláře. Na druhé straně dokáže právě dobrá realitní kancelář ušetřit hodně času a peněz díky svým službám i právním či dalším zkušenostem.

Realitní makléři v České republice nemají nejlepší pověst

Tuto práci totiž zkouší dělat kde kdo. Odpovídá to vedení náborů na práci realitního makléře ze strany mnoha realitek, které berou snad každého. Nedostatek vhodných zaměstnanců je na trhu znát a projevuje se i v realitách. Proto je dobrá realitní kancelář s referencemi k nezaplacení.

U nás nemusí mít realitní makléř pro tuto činnost žádnou licenci. V mnoha jiných státech Evropy ano, a nemusíme ani jezdit příliš daleko na západ, protože to platí už i u našich východních sousedů, na Slovensku. Realitní makléř s licencí je větší jistotou, že se vám skutečně dostane profesionálních a fundovaných služeb. A nejen toho, že podepíšete smlouvu o exkluzivitě, makléř pro prodej či koupi nic neudělá, a vy budete muset zaplatit tak či tak provizi. Ta je v ČR ve výši 3 až 5 % kupní ceny. Pokud jde o pronájem, pak ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. Provizi obvykle platí kupující nebo se mohou strany domluvit smluvně na dělení nákladů.

Jak fungují realitní makléři v jiných státech Evropy?

Státy se hodně liší tím, kolik procent obchodů se realizuje prostřednictvím realitek, i výší provize. V mnoha státech je práce realitního makléře podmíněna vlastnictvím licence pro tuto činnost.

Ve Velké Británii rovněž licenci na tuto práci vlastnit nemusíte. Přitom prostřednictvím realitních kanceláří se realizuje až 90 % obchodů. V zemi je přes 15 000 realitních kanceláří. Ty si berou provizi ve výši 1 až 3 %.

Zcela jinak je na tom Francie. Realitky zrealizují pouhých 50 % obchodů. Exkluzivní smlouva s realitní kanceláří se téměř nevidí. Prodej nemovitostí ve Francii je obecně hodně zdlouhavý a téměř jej nelze zrealizovat rychleji než za 6 až 12 měsíců.

V Dánsku se přes realitní kanceláře prodá až 95 % nemovitostí. Dánové, kteří chtějí pracovat jako makléři s realitní licencí, musí absolvovat čtyřleté externí studium a mít za sebou dva roky praxe na podřízené pozici. Provize činí 2 až 4 %.

Realitní kancelář ve Finsku získává 4% provizi, která však zahrnuje veškeré poplatky spojené s převodem vlastnictví, právními náležitostmi, notářem apod. O této sazbě rozhoduje parlament a každoročně ji valorizuje. Každá realitka je centrálně registrovaná.

Česko versus Evropa

Obecně platí, že provize realitních kanceláří se pohybuje od 1 do 6 %. Tedy české realitní kanceláře nejsou nijak drahé. V tom, jestli musí mít makléř speciální vzdělání, licenci, nebo praxi, se situace liší stát od státu. I v České republice se již objevují hlasitě názory, podle kterých je zapotřebí dodat práci realitního makléře váhu tím, že bude muset mít k provozování této činnosti a jejímu výkonu vzdělání nebo licenci. Do jisté míry by to měl řešit nový realitní zákon platný od roku 2020. Největší rozdíl mezi českými a zahraničními realitními kancelářemi je ve spektru poskytovaných služeb. Ne každá realitní kancelář či makléř v ČR si nakonec svými službami provizi zaslouží. Dobře fungující profesionální realitní kancelář ale rozhodně ano.

Komerční prezentace

Unicareal s.r.o.
Roubalova 455/4
602 00 Brno-střed-Stránice
Tel.: 541 211 876
E-mail: info@unicareal.cz
www.unicareal.cz

Podobné články