RealityMIX.cz

Jak připravit dům na stavbu krbu?

Jak připravit dům na stavbu krbu?

7.9.2021: Pokud v interiéru svého domu chcete postavit váš vysněný krb a užívat si tak úžasné pocity z ohně přímo ve vašem obývacím pokoji, tak je dobré zajistit řádnou přípravu ještě před samotnou realizací krbu.

Pravděpodobně si tím ušetříte řadu problémů a starostí, ale také možná i finančních prostředků, které vás bude stát následné odstranění překážek, jež by stavbu krbu mohly komplikovat. Aby vše fungovalo tak jak má a byla zachovaná bezpečnost, je dobré dům na stavbu krbu dobře připravit.

V každém případě je již při výstavbě nového domu důležité vědět, jakou krbovou vložku a jaký typ krbu budete realizovat. V tomto případě doporučujeme navštívit odborníka, který vám poradí nejen s výběrem správné krbové vložky a samotným typem stavby, ale i s tím, jak dům na stavbu krbu připravit. Pravděpodobně dostanete na výběr, zda budete chtít stavbu spíše ekonomickou, tedy pouze obyčejnou krbovou vložku s izolačním pláštěm a ventilačními mřížky nebo stavbu více finančně náročnou s kvalitnější krbovou vložkou, která zvládne vysoké teploty akumulačního sálavého krbu. Tato varianta je samozřejmě finančně náročnější, nicméně má spoustu benefitů, které v budoucnu jistě oceníte.

Kvalitní komín je základ dobré funkčnosti krbu
Na základě výběru krbové vložky a specifikace krbu se pak objednává komín. Je potřeba, aby byl daný typ komínu přizpůsoben spotřebiči, který bude instalován a vše spolu dobře „komunikovalo“. Volbou dobrého komínu a zejména přípravy se výrazně usnadní a zlevní instalace, nesníží se odvod spalin, zůstane zachován potřebný tah a v neposlední řadě budou pravděpodobně minimalizované nároky na prostor. Na dobrém a kvalitním komínu se nevyplatí vůbec šetřit. Komín je srdce celého systému. Rozhodně si také nechte zpracovat výpočet spalinové cesty, aby bylo jasné, že bude vše k vaší maximální spokojenosti fungovat tak jak má.

Nezapomeňte na dostatečný přívod vzduchu
Krbová vložka samozřejmě potřebuje pro správné hoření dostatečný přívod vzduchu. Proto je dobré pamatovat i na správnou přípravu přívodu vzduchu, a to dle technického listu vybrané krbové vložky. Zde budete mít na výběr, zda si pořídíte dražší variantu komínu i s možností přisávání vzduchu nebo vzduch přivedete základovou deskou, případně třeba ze sklepa. Možností, jak dostat vzduch ke krbu, je více, nicméně je potřeba myslet na to, že dostatečný přívod vzduchu musí být pro správnou funkčnost zajištěn.

Taktéž je potřeba již v projektové dokumentaci určit místo, kde bude krb instalován. Důležité je také to, že podlaha pod krbovým tělesem by měla být dostatečně zpevněná. Ideální je betonová nebo jiná nehořlavá deska o průměrné nosnosti cca 800 kg a samozřejmě nespalného charakteru. V místě stavby krbu určitě nemá být instalované podlahové topení.

Je potřeba i zmínit, že ve stěnách, ke kterým bude krb přistaven, by nemělo být žádné elektrické vedení, rozvod plynu nebo vody. Dále zde nesmí být instalovány žádné hořlavé materiály, například dřevo nebo odizolované nehořlavé materiály. Na toto je potřeba klást velký důraz již při samotné stavbě domu.

Je potřeba také myslet na nespalnou podlahu před krbem, a to v dostatečné vzdálenosti dle normy, a tudíž krb naplánovat do místa, kde v budoucnu nebude umístěn například jídelní stůl, sedací souprava nebo jiný druh nábytku. Nezapomeňte samozřejmě krb umístit do místa, kde si budete moct užít pěkný pohled do ohně.

- komerční prezentace -

Autor: eVisions Advertising

Podobné články