RealityMIX.cz

Jak vybrat dodavatele elektřiny pro nový byt nebo dům?

Jak vybrat dodavatele elektřiny pro nový byt nebo dům?

26.6.2024: Kupujete nemovitost, nebo jste se zrovna přestěhovali? Pak je ideální chvíle přemýšlet nad možnostmi, jak uspořit za energie – a výběr toho správného dodavatele může být jednou z nich. Přečtěte si, na co se zaměřit a jaká kritéria zvážit.

První krok je průzkum – ale neřiďte se jen cenou

Nejdříve ze všeho využijte internetové srovnávače a kalkulačky – díky tomu zjistíte, jaké jsou ceny u jednotlivých dodavatelů a kolik můžete ušetřit. Zároveň by ale cena neměla být jediný důvod, proč se pro daného dodavatele elektřiny rozhodnete. Mnohem důležitější je, jestli se jedná o spolehlivou společnost.

Na co se při výběru zaměřit? Na historii i služby

Nejdůležitější pro vás bude, jak působí webové stránky vybraných dodavatelů.
Rozhodně by měly obsahovat tyto informace:

  • Jasné a férové podmínky
  • Možnosti případného odstoupení od smlouvy
  • Flexibilní nastavení trvání smlouvy
  • Online možnost vyřízení všeho potřebného
  • Popis přechodu k jinému dodavateli

Všechny informace by měly být snadno dohledatelné – případně by měla existovat možnost zeptat se na e-mailu nebo infolince.

Nechte si vypracovat nabídku

Pokud vás někteří dodavatelé přesvědčí, ještě před finálním rozhodnutím si od nich nechte zpracovat nezávaznou nabídku. I to by totiž mělo být standardní součástí služeb – například firma SPP vám podle informací z vašeho posledního vyúčtování připraví konkrétní porovnání ceny s pěti největšími dodavateli energií v České republice.

Návrhy si můžete mezi sebou porovnat a rozhodnout se pro toho dodavatele, se kterým uspoříte a nabízí nejlepší servis.

A je to! Už jen podepsat smlouvu

Ve chvíli, kdy se pro některého dodavatele elektřiny rozhodnete, už pro vás práce v podstatě končí. Podepište novou smlouvu a také plnou moc pro ukončení té současné. Nový dodavatel díky tomu zajistí, aby vám nehrozily žádné výpadky ani pokuty a sankce. Jakmile bude vše hotovo, nový dodavatel vás o přechodu informuje poštou. Pak už stačí jen nastavit nový trvalý příkaz a užívat si levnější elektrickou energii.

foto: Shutterstock

Podobné články