RealityMIX.cz

Jak vybrat manželskou postel a matraci?

Jak vybrat manželskou postel a matraci?

Vybrat manželskou postel do vaší ložnice může být oříšek. Přeci jen, nevybíráte postel na jeden rok, ale na několik. Zároveň s výběrem musíte být spokojeni vy i váš partner. Jaké parametry by měla vaše postel splňovat a podle čeho vybírat? Přečtěte si naše rady, jak vybrat kvalitní postel.

Na velikosti postele záleží
Velikost postele byste měli vybírat s ohledem na rozměr vaší ložnice. Rozmyslete si, kde budete mít umístěnou nejen postel, ale i skříně či noční stolky. Nezapomeňte si změřit dvířka všech skříněk, aby vám postel nebránila v pohodlném přístupu a jejich otevírání. Na trhu najdete různé velikosti, ale můžete si zvolit i atypický rozměr a nechat si jej vyrobit na míru. Nejprodávanějším rozměrem je postel 160x200 cm a 180 x 200 cm. Rozměr postele volte s ohledem na výšku postavy. Postel by měla být o minimálně 20 cm delší než osoba, která v ní bude spát. Díky tomu zajistíte každému pohodlné spaní s dostatečným prostorem.

Dalším kritériem ji výška postele od podlahy. Toto je zásadní pro starší osoby či seniory, kteří mohou mít potíže se vstáváním z postele. Výška by měla být alespoň 40 cm. Postel společně s matrací si před koupí vyzkoušejte. Měli byste dosáhnout chodidly na podlahu pod úhlem 45 °C.

Typ postele a cena
Typ postele je důležitým kritériem výběru pro mnohé lidi. Rozdíl v postelích můžete vidět už na první pohled. Mezi základní typy patří:
- čalouněné postele
- boxspringové postele
- postele z masivu
- postele s úložným prostorem

V minulosti byly běžné válendy s péry nebo molitanové gauče. Tento typ ale tělu pro zdraví spánek nestačí. Postel vám vydrží několik let, a proto doporučujeme sáhnout po kvalitních postelích, se kterými budete spokojeni.
Manželské postele se vyrábí ve všech typech. S partnerem zvažte také variantu s čelem, které chrání před průvanem, ale můžete se o něj také opřít při čtení dobré knihy.

S typem postelí souvisí i kvalita konstrukce, která zajistí dlouhodobou životnost. Kvalitní a robustní spoje zajišťují vertikální i horizontální stabilitu, dlouhodobou pevnost celé postele a tedy žádné vrzání a klidný spánek.

Na typu postele a materiálu se odráží také výsledná cena. Postele z masivu a čalouněné postele jsou obvykle dražší. Levnější postele mají měkčí dřevo jako je smrk či borovice, dražší postele naopak tvrdší dřevo jako je buk nebo dub.

Foto: freepik.com

Zdroj: www.prospanek.cz

Autor: Prospanek.cz

Podobné články