RealityMIX.cz

Jak vyčistit venkovní dlažbu z betonu?

Jak vyčistit venkovní dlažbu z betonu?

5.10.2021: Dostala vaše venkovní dlažba během léta pořádně zabrat? Možná se na ní objevilo pár nových skvrn od oleje, kávy nebo třeba červeného vína. Jak si s nimi poradit, aby dlažba z betonu opět prokoukla?

Kde se vzaly skvrny
Jistě si přejete, aby vaše venkovní dlažba zářila čistotou dlouhá léta. Skvrnám se ale nevyhnou ani ti nejopatrnější z vás – dlažba se zanáší běžným užíváním, nemluvě o skvrnách od neopatrného zacházení s barvami a oleji nebo od jídla a pití. Dokonale vyčistit betonovou dlažbu vyžaduje pravidelnou péči a čas, nemožné to ale rozhodně není.

TIP: Pokud má vaše betonová dlažba nejlepší léta za sebou, možná je na čase pořídit si novou. Širokou nabídku venkovních dlažeb najdete na Heurece. Produkty si jednoduše seřaďte podle oblíbenosti nebo ceny a nezapomeňte si přečíst uživatelské recenze, které vám usnadní konečný výběr.

Čeho se při čištění dlažby vyvarovat
Skvrny a nečistoty z betonové dlažby nikdy neodstraňujte drátěným kartáčem, který by mohl její povrch poškrábat. Stejně tak si dobře rozmyslete, s jakými čisticími prostředky budete pracovat, a to nejen s ohledem na dlažbu, ale také rostliny a zeleň v její blízkosti. Nezapomínejte ani na své vlastní zdraví a při čištění používejte ochranné rukavice.

Jak vyčistit skvrny od květináčů
Nejčastějšími skvrnami, s nimiž se budete potýkat, jsou ty od květináčů a vody, která z nich vytéká. Pokud je odstraníte zavčas, bude vám k tomu stačit obyčejná mýdlová voda a houbička na nádobí. A jak si poradit s odolnějšími skvrnami? Dlažbu navlhčete, posypte ji sypkým práškem na praní a nechejte působit přibližně deset minut. Poté ji polijte horkou vodou a zkuste vše vyčistit houbičkou nebo jemným kartáčem.

Jak na mastné skvrny
S odolnou mastnotou z grilování, voskovek, plastelíny či ze svíček si poradí přípravky na sporáky a trouby. Naneste je na dlažbu, nechejte několik minut působit a poté kusem hadru nebo papírovým ubrouskem odsajte tekutinu a skvrnu pod tlakem důkladně opláchněte.

Jak se zbavit skvrn od kávy
Pokud jste na betonovou dlažbu rozlili kávu, snažte se vzniklou skvrnu odstranit co nejdříve. Poslouží vám k tomu roztok vody a glycerinu v poměru 4 : 1. Navlhčete jím houbičku na nádobí, jemným drhnutím skvrnu odstraňte a dlažbu následně pořádně opláchněte.

Jak odstranit skvrny od červeného vína
Skvrny od červeného vína jsou věčným postrachem každého, kdo už někdy měl tu čest s jejich odstraňováním. Jestliže se objeví na vaší venkovní dlažbě, na nic nečekejte a spěchejte pro účinný čisticí roztok z vody a glycerinu s pár kapkami tea tree oleje.

Skvrnu dostatečně navlhčete, aby roztok prosákl porézním betonovým povrchem, a nechejte působit alespoň půl hodiny. Poté zkuste dlažbu vyčistit obyčejným plastovým kartáčem nebo houbičkou. Pokud skvrna stále drží, přidejte do roztoku více tea tree olejíčku i glycerinu a celý postup zopakujte.

- komerční prezentace -

Autor: eVisions Advertising

Podobné články