RealityMIX.cz

Jaké lustry vybrat do novostavby?

Jaké lustry vybrat do novostavby?

7.10.2021: Zařizujete nový interiér a přemýšlíte nad volbou osvětlení? V článku vám poradíme, jak v interiéru pracovat se světlem a jaký vybrat lustr podle místnosti.

Dominantní lustr do obývacího pokoje
Největší pozornost byste při výběru měli věnovat lustru do obývacího pokoje. Jde o hlavní společenskou místnost vaší domácnosti a lustr historicky slouží jako prvek, který by měl svým designem společenskému významu místnosti odpovídat.

V obýváku se navíc často doporučuje mít lustr se dvěma okruhy, díky tomu můžete mít osvětlení o dvou stupních intenzity. Toto řešení ale v poslední době nahrazují moderní lustry s možností plynulé regulace intenzity osvětlení. Počítejte ale s tím, že jde o dražší variantu.

Decentní lustry na chodbu a do ložnice
Na chodbách se naopak obvykle instaluje decentní stropní osvětlení, které je bez kabelu uchyceno přímo na stropě nebo na stěně. I toto řešení je v poslední době nahrazováno. Modernější bodová světla, která zajistí rovnoměrné rozložení světla po celé místnosti, bývají častější volbou.

Máte-li však vícepatrový dům, na schodišti se i v moderním interiéru bude skvěle vyjímat dominantní lustr křišťálový, který prosvětlí obě patra. Na chodbě je velmi populární automatické zapínání a vypínání světla pohybovým senzorem.

V ložnici se lustry umísťují doprostřed místnosti, často nad samotnou postel. V této místnosti volíme specifický design, jde spíše o tlumené světlo, které navodí uklidňující atmostéru. Rovněž je zde jako v obýváku častou volbou v moderním interiéru lustr s funkcí plynulého stmívání. Současně nezapomeňte na doplňky v podobě lampičky na čtení, moderním prvkem také bývá podsvícení postele či vestavěné skříně v ložnici.

Hravý lustr do dětského pokoje
V dětském pokoji se nebojte hrát si s barvami. V obchodech naleznete mnoho variant dětských lustrů s barevnými stínidly, obvykle jsou plastová nebo skleněná. Nezapomeňte na to, že pro dobrý celkový dojem je nutné sladit barvy i s ostatními prvky v místnosti – se závěsy, výmalbou a tapetami či povlečením a prostěradly.

Existují i alternativy
Jak již bylo v článku řečeno, klasické lustry mají dnes mnoho alternativ, jak místnosti osvětlit. Přes den nezapomeňte na to, že by místnosti měly mít dostatek denního světla. Večer ale mohou dobře posloužit i světla bodová nebo podsvícení nábytku.

Foto: Pixabay.com

- komerční prezentace -

Autor: eVisions Advertising

Podobné články