RealityMIX.cz

Jaké změny okolo nemovitostí vás čekají v roce 2016?

Jaké změny okolo nemovitostí vás čekají v roce 2016?

Rozhodli jste se v roce 2016 investovat do nákupu bytu, domu, pozemku nebo komerčních prostor? Co vás čeká za změny a je vůbec tento rok vhodný pro nákup nemovitostí?

Úrokové sazby trhají rekordy
V tomto roce očekávejte zvýšení poptávky nemovitostí zhruba o šest procent. Developerům se daří byty prodávat také proto, že tomu nahrávají nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Ty jsou nejnižší za několik posledních let. Z toho důvodu je pořízení nemovitosti jednodušší. Ještě více tomu přispívá změna, která by mohla být aktuální již na jaře tohoto roku. Žadatelé o úvěr u nebankovních subjektů budou mít klidnější spaní. Novinkou je totiž sjednocení regulace. Všichni poskytovatelé půjček budou muset nově žádat o licenci u ČNB, která nad nimi bude vykonávat dohled.

Novela chrání žadatele o půjčku
Současně by v platnost měla vejít novela chránící primárně koncového spotřebitele, žádajícího o půjčku na nemovitost. Nově tak získáte možnost předčasného splacení úvěru a zaplatíte pouze účelně vynaložené náklady. Celkově se sníží také smluvní pokuta z prodlení. Částka se bude pohybovat okolo 0,1 % z dlužné částky za den, pokud se splátkou opozdíte. Maximální výše, kterou na pokutě zaplatíte, nesmí přesáhnout 200 tisíc korun.

Daň z převodu nemovitosti zaplatí kupující
Trh s realitami zaznamená v roce 2016 velkou změnu i v oblasti daně z převodu nemovitosti. Tuto daň bude nově platit kupující. Až dosud bylo rozhodnutí o zaplacení otázkou dohody smluvních stran. Většinou ale platilo pravidlo, že plátcem byl prodávající a kupující figuroval jako ručitel. Výše sazby se nijak nemění a zůstává i nadále na hodnotě 4 % z ceny nemovitosti.

Komplexní služby a bohatá nabídka nemovitostí
V celkovém měřítku roste poptávka po nových bytech. Přemýšlíte-li že v roce 2016 koupíte byt, dům nebo pozemek, rozhodně neváhejte. Tento rok koupi nové nemovitosti rozhodně nahrává. Fincentrum Reality nabízí širokou škálu nemovitostí a zajišťuje komplexní servis včetně financování. Nechte si poradit od odborníků, kteří se trhu s realitami věnují již řadu let.

Zdroj: Fincentrum Reality

Autor: Komerční prezentace

Podobné články