RealityMIX.cz

Jsme národem chatařů. Svá víkendová obydlí ale postupně modernizujeme

Jsme národem chatařů. Svá víkendová obydlí ale postupně modernizujeme

9.6.2020: Příroda a stromy kam oko dohlédne, takové je často chataření v Čechách. Téměř půl milionu chat a chalup využívají lidé na víkendy i letní dovolené. V létě chataři bojují s horkem, v zimě s krádežemi, přesto si své druhé domovy hýčkají a tento fenomén nadále posiluje. Trendem je moderní vybavení, které souzní s přírodou.

Chataření v podstatě vychází z trampingu, kdy se v dobách Československa vrátila do Čech řada emigrantů. Prapůvodním impulsem k budování víkendových domovů bylo také zhoršování životního prostředí a situace ve městech v důsledku urbanizace, a zároveň k tomu přispělo i zkracování pracovní doby. Záliba v chataření a chalupaření neutichá ani v dnešních dobách, naopak realitní kanceláře hlásí v poslední čtyřech letech nárůst poptávky. Někteří se do rekreačních domků přesouvají i natrvalo. Kvitují přírodu, která je na dosah, stejně jako ruch města.

Řada dnešních chat i chalup dnes už také nepatří mezi klasické trampské bydlení, jak tomu bývalo dříve, a přestože tu někteří tráví čas pouze o víkendech a jiní jsou zde usídleni již natrvalo, zdaleka nemají omezení v nižším standardu vybavení. Také studená voda ze studny či suché WC jsou dávno minulostí.

„Trendem jsou moderně vybavené chalupy, které souzní s přírodou. Vybavují se přírodními materiály. Stále častěji se investuje také do komfortu samotného bydlení jako jsou kuchyňské linky vybavené moderními spotřebiči, vybudované odpadní i vodovodní sítě a renovované koupelny a toalety jsou až na výjimky samozřejmostí,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu a dodává: „Často se také setkáváme s bydlením uprostřed přírody, kde se lidé snažili nedostatek světla vyřešit střešními okny, kvůli kterým pak ale bylo v místnosti nesnesitelné horko. Řešením tak byla instalace světlovodů. Na trhu existuje například řešení společnosti Lightway, která má opatřeny světlovody patentem Blue Performace, který zabraňuje negativním důsledkům teplotních rozdílů mezi venkovním a vnitřním klimatem, takže nedochází ke srážení vody ani únikům teploty.“

Dlouhodobý zájem o chaty a chalupy ještě posílila karanténní opatření minulých měsíců. Je tedy patrné, že trend zájmu bude nadále pokračovat a Češi si budou své azyly v přírodě nadále hýčkat.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.wirtuuu.cz

Autor: Wirtuuu - Stavební společnost

Podobné články