RealityMIX.cz

Kde se dobře žije?

 Kde se dobře žije?

13.8.2019: I letos, v druhém ročníku Indexu kvality života, žebříčku, který sestavila společnost Obce v datech, jejímž hlavním konzultačním partnerem byla společnost Deloitte, se městem s nejvyšší kvalitou života staly středočeské Říčany.

Změna nenastala ani v závěru žebříčku o 206 příčkách: poslední místo opět obsadila moravskoslezská Orlová. Skokanem roku se stala Přelouč. Město ležící v Pardubickém kraji si oproti loňsku polepšilo o 88 míst – ze 149. místa poskočilo na 61. Z hlediska krajů se nejvíce posunuly výše obce ve Zlínském a Jihomoravském kraji.

Index kvality života porovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností (ORP). Zahrnuje celkem 29 proměnných, vyjadřujících úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků, a podobně).

Analytici pracují s velkými daty z internetu a veřejného sektoru. Obce subjektivně nehodnotí, pouze porovnávají dostupnost v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD validovaných Deloitte.

„Také s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí v Česku chceme lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život. Za klíčový přitom považuji optimální poměr nákladů na bydlení a kvality života. Neméně důležitou ambicí projektu je poskytnout starostům datové podklady pro jejich budoucí rozhodování,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.

Nejvyšší kvalita života je dlouhodobě vykazována v Praze, Brně a jejich okolí. Velmi dobrých výsledků dosahují také jižní, jihozápadní a střední Čechy. Mezi krajskými městy dominují Praha, Brno, Plzeň, Pardubice a Hradec Králové.

„Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Ve většině obcí z těchto regionů žije vysoký podíl lidí s finančními problémy, v porovnání se zbytkem ČR je v nich vysoká nezaměstnanost. A v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je i poměrně vysoké znečištění ovzduší,,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Nejvýraznější propad dle uvedeného žebříčku zaznamenal Železný Brod, a to hlavně v ukazatelích hazardu, stěhování mladých, dětských lékařů a v nezaměstnanosti. Na úrovni krajů pak největší pokles vykazují obce ležící v Královehradeckém kraji.

Jana Hrabětová
Zdroj Deloitte, ilustrační fotografie web města Říčany

Podobné články