RealityMIX.cz

Kupujete starší dům? Tohle si ohlídejte

Kupujete starší dům? Tohle si ohlídejte

30.1.2023: Koupě starší nemovitosti může být způsobem, jak ve srovnání s výstavbou nového domu ušetřit. Platí to zejména v případě, kdy jste schopni si dílčí opravy na starším domě provést svépomocí. Kromě dalších nesporných benefitů ale má starší dům i svá rizika. A právě na ně v tomto článku upozorníme.

V jakém stavu je vodovodní potrubí?
Prasklé vodovodní potrubí může v domě napáchat škody, které se mohou velice snadno vyšplhat do statisíců korun. Pokud je potrubí staré několik desítek let, riziko, že k havárii dojde, není zdaleka zanedbatelné. Pokud jde naopak o novější dům, na jehož pozemku přivádí vodu PE trubka a i v rámci domu je instalováno moderní plastové potrubí, můžete být výrazně klidnější. Vždy je ale vhodné pozvat si odborníka, který stav potrubí odborně posoudí.

Pozornost věnujte také kanalizaci, kde havárie bývají ještě o poznání nepříjemnější. I zde platí, že starosti byste si měli dělat v případě desítky let starého kanalizačního systému. Naopak modernější plastové trubky alespoň na první pohled značí, že kanalizace ještě má dostatečně dlouhou životnost – i zde ale doporučujeme posudek odborníka.

Je nemovitost tzv. po rekonstrukci? Zbystřete!
Často můžete narazit na domy, které jsou prodávány po kompletní rekonstrukci. Zdánlivě výhodná koupě vás později může mrzet. Rozhodně neříkáme, že koupě již zrekonstruované nemovitosti je špatným krokem. Můžete se ale setkat s nemovitostmi, které byly opraveny co možná nejlevnějším způsobem. Ačkoli nemovitost může vypadat skvěle, zjistíte, že místo nových omítek proběhla pouze výmalba a lokální oprava kazů. A místo kompletně nových rozvodů elektřiny došlo pouze k výměně zásuvek a vypínačů. U rekonstruovaných domů se proto snažte nahlédnout „pod slupku“ a prodávajícího se ptejte na to, co a jak bylo při rekonstrukci realizováno. I zde platí, že odborník reálný stav dokáže posoudit nejlépe. Také u rekonstruovaných domů je proto odborná inspekce na místě.

Pozor na smlouvy
Při koupi starší nemovitosti si dejte obzvlášť pozor na dokumentaci a všechny smlouvy, které podepisujete. Trvejte na tom, aby v kupní smlouvě či předávacím protokolu byl velice podrobně popsán stav nemovitosti. Obsažené informace ve smlouvách a související dokumentaci konzultujte se svým právním poradcem a technickým odborníkem, který provedl posouzení stavby. Nikdy nepodepisujte žádné dokumenty bez předchozí konzultace s těmito osobami. I zdánlivě neškodná věta by mohla znamenat potíže při pozdějších reklamacích objevených závad.

Dům si nezapomeňte pojistit
Každá nemovitost by vždy měla být pojištěna. Zatímco u novostavby je ale riziko například zmíněné havárie vody spíše nižší, u starší nemovitosti k ní může dojít doslova ze dne na den. Pamatujte tedy na to, že dům byste si měli pojistit dopředu tak, aby byl pojištěn od prvního dne, kdy se stává vaším majetkem.

Foto: pexels.com

- komerční prezentace -

Zdroj: www.dvorak-karlik.cz

Podobné články