RealityMIX.cz

Kupující nových bytů stárnou. Průměrný věk manželů je 46 let

Kupující nových bytů stárnou. Průměrný věk manželů je 46 let

11.3.2020: Nové byty v rezidenčních projektech jsou stále velmi vyhledávané. Mění se ale skladba kupujících, jejichž věk se za posledních pět let výrazně zvýšil. Zatímco ještě v roce 2015 byl průměrný věk manželů kupujících nový byt od Central Group 40 let, v loňském roce to bylo o šest let více. Podobný trend je možné sledovat i u jednotlivců. Nejčastěji si lidé ve věku 40 až 50 let pořizovali novostavbu s dispozicí 1+kk (45 procent), zatímco mladší zájemci ve věku 20 až 30 let preferovali byty 2+kk (44 procent). Vyplývá to z dat největšího rezidenčního stavitele, společnosti Central Group.

Důvodů, proč se zvyšuje věk u zájemců o nové byty v Praze, je několik. Na jedné straně je to zejména rostoucí cena nemovitostí, která se u pražských novostaveb za posledních pět let zvýšila o téměř 80 procent. Podle Indexu dostupnosti bydlení (CG-INDEX) je tak na pořízení průměrného bytu v Praze potřeba více než 14 ročních platů, což je nejvíce z okolních metropolí. Na průměrný 70metrový byt musí obyvatel Prahy vydělávat o více než tři roky déle než v sousedním Mnichově a o více než pět let déle než ve Vídni. Dalším důvodem, proč si vlastní bydlení pořizují stále častěji starší ročníky, je skutečnost, že se postupně výrazně zhoršila dostupnost hypotečních úvěrů, resp. zájemci potřebují mnohem více vlastních zdrojů, což bývá právě u mladých lidí tou největší bariérou.

Důležitým faktorem jsou v době nejistého penzijního systému logicky i myšlenky na zadní vrátka. Byt v novostavbě se tak stává velmi žádanou pojistkou na stáří. A to nejen z pohledu investice a návratnosti ve formě výběru nájemného, ale zejména pro budoucí vlastní bydlení bez nutnosti nákladných investic. Impulsem tedy nejsou jen stabilně rostoucí ceny nájemného, ale rovněž možnost přeměnit nemovitost v budoucnu ve vlastní nový domov.

„Tento způsob zajištění na stáří je z našeho pohledu zcela logický. Naši klienti, kteří jsou v předdůchodovém věku, si pořizují menší byty v novostavbách s nižšími provozními náklady, a to nejen jako velmi výhodnou investici, ale rovněž pro budoucí vlastní bydlení,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Zatímco ještě v roce 2015 bylo klientovi Central Group průměrně 39 let, podle dat za rok 2019 se věková hranice v loňském roce vyhoupla na 45 let. A více k tomu přispěly ženy a manželské páry, jejichž průměrný věk při uzavření smlouvy činil dokonce 45,5 roku.

Starší lidé preferují hlavně menší byty

Analýza klientských dat Central Group poukázala i na další zajímavé preference zájemců o nové byty. Zatímco nejčastější volbou lidí ve věku 20 až 30 let byly dispozice 2+kk (44 procent), skupina mezi 30 a 40 lety již volila nejčastěji třípokojové byty (34 procent). Lidé ve věku mezi 40 a 50 lety si pořizovali nejvíc byty s dispozicí 1+kk (45 procent), ale klienti v předdůchodovém věku pak dávají přednost bytům dvoupokojovým (47 procent). U této cílové skupiny je zřejmé, že si byty pořizují již nikoliv jen jako investici, ale hlavně jako vlastní nové bydlení například po prodeji většího bytu, který již nevyužijí a jehož provozní náklady jsou zbytečně vysoké. I s odstupem let jsou novostavby stále ve špičkové kondici a oproti secondhandovým nemovitostem nevyžadují vysoké jednorázové výdaje na rekonstrukci.

Analýza klientských dat Central Group

Zdroj: www.central-group.cz

Autor: Central Group

Podobné články