RealityMIX.cz

Leasing nemovitostí zažil loni drtivý propad

Leasing nemovitostí zažil loni drtivý propad

O celých 72,2 procenta klesla meziročně cena nemovitostí pořízených prostřednictvím leasingu. Podle údajů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) se loni tímto způsobem profinancovalo pouze 3,21 miliardy korun, průměrná cena nemovitosti pořízené na leasing se snížila ze 135 milionů korun dosažených v roce 2008 na 107 milionů korun.

O celých 72,2 procenta klesla meziročně cena nemovitostí pořízených prostřednictvím leasingu. Podle údajů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) se loni tímto způsobem profinancovalo pouze 3,21 miliardy korun, průměrná cena nemovitosti pořízené na leasing se snížila ze 135 milionů korun dosažených v roce 2008 na 107 milionů korun.

Do finančního leasingu bylo v roce 2009 předáno 24 nemovitostí, do operativního leasingu šest nemovitostí, což znamená rovněž meziročně výrazný pokles. Jen pro srovnání – v roce 2008 se prostřednictvím finančního leasingu financovalo 71 nemovitostí a prostřednictvím operativního leasingu 15 nemovitostí. Kromě toho se loni uzavřelo 15 smluv o leasingu nemovitostí, které však nebyly do konce roku předány do užívání (aktivovány). Pořizovací cena nemovitostí, které budou předány na základě těchto smluv do finančního leasingu, činí v souhrnu 1,3 miliardy korun, cena nemovitostí pro operativní leasing 0,4 miliardy korun.

Největší zájem zákazníků byl o leasing průmyslových objektů, prodejen a hotelů. Na konci roku 2009 bylo v leasingovém užívání 673 nemovitostí, z toho 219 v operativním leasingu. Účetní hodnota nemovitostí v leasingu po odpisech za loňský rok přesáhla 54,8 miliardy korun. Pohledávky z běžících smluv o leasingu nemovitostí dosáhly ke konci roku 2009 částky 47,7 miliardy korun. Podle místopředsedy představenstva a generálního ředitele společnosti UniCredit Leasing Jiřího Matuly by se letos i na poli leasingu nemovitostí měla situace mírně zlepšit.

Zdroj: Realit

Podobné články