RealityMIX.cz

Máte stavební spoření? Popřemýšlejte nad překlenovacím úvěrem

Máte stavební spoření? Popřemýšlejte nad překlenovacím úvěrem

24.6.2021: Spoření i investování je velmi odpovědnou činností. Určitou částku by si pravidelně měl odkládat každý. Pokud již máte stavební spoření a chystáte se pořídit si vlastní bydlení – avšak cílové částky stavebního spoření jste ještě nedosáhli – možná pro vás bude zajímavý tzv. překlenovací úvěr.

Hotovost je v případě hypotečního úvěru nezbytná
Pokud chcete nový dům či byt financovat pomocí hypotečního úvěru, musíte dle současné regulace ČNB alespoň část hodnoty nemovitosti financovat z vlastních zdrojů. Aktuálně jde o 10 %. Pokud si tedy pořídíte byt v hodnotě 5 milionů Kč, budete muset disponovat částkou alespoň 500 000 Kč a 4,5 mil. Kč poskytne v rámci hypotečního úvěru banka.

To je v případě menších bytů poměrně reálná situace, pokud ale kupujete byt v centru Prahy nebo rodinný dům v okolí hlavního města, jeho cena bude mnohem vyšší. Mladé páry přitom obvykle nemají potřebné částky naspořené, přestože ostatní faktory – zejména výši příjmu – by pro získání hypotečního úvěru splnily.

Z toho důvodu je někdy nutné využít jiné úvěrové produkty, které pomohou financovat bydlení i v případě, kdy žadatel o úvěr ještě z regulatorních důvodů na hypotéku nedosáhne. Jedním z těchto produktů je překlenovací úvěr. U zajištěných úvěrů ze stavebního spoření přitom rovněž platí podmínka mít našetřeno 10 % z vlastních zdrojů.

Stavební spoření, úvěr ze stavebního spoření a překlenovací úvěr
Dlouhodobě oblíbeným produktem je díky státní podpoře v České republice stavební spoření. V případě naspořené částky 20 000 Kč za rok stát přispívá majiteli účtu 2000 Kč. Jedná se tedy o jeden ze způsobů, jak si pravidelně odkládat finance, které později využijete na bydlení (přestože to není podmínkou), a přitom je zhodnotit zajímavěji než na klasickém spořicím účtu.

Ze stavebního spoření navíc následně můžete čerpat tzv. úvěr ze stavebního spoření, který je svým charakterem velmi podobný hypotečnímu úvěru. Pokud však ještě nesplňujete podmínky pro získání úvěru ze stavebního spoření, může vám stavební spořitelna nabídnout tzv. překlenovací úvěr. Díky němu můžete financovat svoje bydlení i v době, kdy na hypoteční úvěr či úvěr ze stavebního spoření ještě nedosáhnete. Počítejte ale s tím, že tato forma financování je obvykle oproti zmíněným produktům nákladnější.

- komerční prezentace -

Foto: pxhere.com

Autor: eVisions Advertising s.r.o.

Podobné články