RealityMIX.cz

Na pražské Pankráci se otevírá Enterprise Office Center

Na pražské Pankráci se otevírá Enterprise Office Center

Ve čtvrtek 3. prosince 2015 slavnostně otevřela společnost Erste Group Immorent budovu Enterprise Office Center. Dvanáctipodlažní administrativní novostavba, kterou podle návrhu architekta Vladimíra Krátkého postavila stavební firma STRABAG, nabízí 29 069 m2 kanceláří třídy „A“.

Enterprise Office Center stojí přímo u magistrály a od stanice metra Pankrác ho dělí pár minut chůze. „Pro nás jako developera je Enterprise Office Center projektem snů, ve kterém jsme zúročili všechny naše dosavadní zkušeností a know-how v oboru developmentu,“ říká Tomáš Velemínský, jednatel společnosti Erste Group Immorent ČR a dodává: „Chtěli jsme vytvořit moderní, nadčasovou stavbu, která i za deset let či později bude přirozenou a obdivovanou součástí městského veřejného prostoru.“
Mezi developerské projekty společnosti patří například Futurama Business Park v Karlíně, Gemini Office Centre, stojící v těsném sousedství Enterprise, či Avenir Business Park v Praze 5. „V Praze jsme realizovali již sto padesát tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch a dalších třicet tisíc metrů čtverečních je ve stadiu příprav,“ doplňuje Tomáš Velemínský.

Projekt vznikal v několika fázích. „První skici a úvahy jsou datovány rokem 2008 – investorovi se líbila poloha pozemku. Následně jsme pak v letech 2009 až 2010 začali Enterprise seriózně projektovat,“ přibližuje historii budovy architekt Krátký. Výstavba budovy, která při pohledu z dálky vytváří přechod mezi starší zástavbou Pankráce a Nuslí a výškovým jádrem pankrácké pláně, byla zahájena na jaře roku 2014. Padesát metrů široká a sto dvacet metrů dlouhá budova o dvanácti nadzemních a čtyřech podzemních podlažích byla vybudována v rekordním čase jednoho a půl roku.

Moderní přístup k ekologii

Budova Enterprise Office Center bude certifikována prestižním mezinárodním certifikátem BREEAM Excellent; promyšlené technologie zaručují až 25% úsporu energií ve srovnání s podobnými budovami. „Enterprise je prvním kancelářským objektem v Praze s okny, která splňují parametry kladené na pasivní budovy. V důsledku toho je budova až zhruba do pěti stupňů Celsia energeticky soběstačná, protože veškeré energie na vytápění jsou kryty odpadním teplem, které sama produkuje. K úsporám energií přispívá výrazně efektivní systém venkovního stínění nebo speciální chladící trámy,“ vypočítává technické vymoženosti Tomáš Velemínský.
Moderní přístup k ekologii a udržitelnosti se projevuje i v dalším vybavení Enterprise Office Center. V garážích jsou připraveny zásuvky pro dobíjení elektromobilů a zaměstnancům-cyklistům je k dispozici úschovna kol se sprchami a uzamykatelnými skříňkami. Velkoryse řešené prosklené atrium je spolu s kavárnou a zahradou přístupné široké veřejnosti a poslouží také jako galerie a kulturní prostor. Ten již v den slavnostního otevření budovy ozvláštnily dvě sochy od sochaře Michaela Gabriela.

Prvním nájemcem je AVAST

Enterprise byla před zahájením výstavby z 50 procent pronajata prvnímu nájemci – společnosti AVAST. „Tato situace je v rámci českého trhu komerčních nemovitostí spíše výjimkou. Mohu zároveň potvrdit, že intenzivní jednání s dalšími nájemci směřují k úspěšnému konci. Bezmála stoprocentní obsazenost budovy tak očekáváme v řádu několika týdnů,“ dodává Tomáš Velemínský.

Komerční prezentace

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články