RealityMIX.cz

Nové strategické partnerství na poli průmyslových nemovitostí

Nové strategické partnerství na poli průmyslových nemovitostí

17.4.2019: TPG Real Estate Partners, specializovaná investiční platforma pro kapitálové investice do nemovitostí, jíž vlastní globální společnost TPG zabývající se alternativními aktivy, a developerská společnost Contera, provozující v České republice průmyslové parky, oznámily, že vytvářejí společný podnik (joint venture). Poradcem společnosti Contera pro tuto transakci byla společnost Cushman & Wakefield.

Tento společný podnik bude usilovat o akvizici a rozvoj průmyslových projektů ve střední Evropě, primárně na území České republiky a Slovenska. Jedním z prvních společných projektů se stane průmyslová zóna o rozloze 140 tisíc metrů čtverečních, která leží u dálnice D1 v Ostravě-Hrušově.

V rámci transakce, jejíž hodnota činí více než 2,4 mld. korun, získává TPG od společnosti Contera průmyslové nemovitosti, a to včetně průmyslových parků v Teplicích a Ostravě. Contera bude nadále provozovat a spravovat jak výše uvedené nemovitosti, tak prostřednictvím společného podniku i ty nově pořízené či vybudované. Nezávisle bude nadále vlastnit a spravovat zbývající část svého portfolia jako asset manager.

„Vytvořením společného podniku navazujeme partnerství s vysoce zkušeným a osvědčeným týmem s cílem využívat příležitosti v regionu a odvětví vykazujícím silné růstové tendence,“ uvedl Michiel Celis z TPG. „Věříme, že se nám podaří vybudovat úspěšné dlouhodobé partnerství, a doufáme, že se nám díky vyhledávání nových projektů a realizací řady zajímavých příležitostí postupně podaří investovat výrazně více kapitálu.“

„Po deseti letech samostatného růstu můžeme nyní díky partnerství se silným světovým investorem zahájit novou éru rozvoje naší skupiny Contera,“ řekl Tomáš Jirků, spoluzakladatel a CEO společnosti Contera. „Strategické partnerství s TPG nám dá možnost významného růstu a naplnění našich cílů na českém a slovenském trhu,“ dodal Dušan Kastl, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Contera.

TPG má zkušenosti s rozvíjením strategických partnerství se špičkovými správcovskými firmami a provozovateli za účelem využívání atraktivních příležitostí na trhu. K vybraným současným a dřívějším investicím patří A&O Hotels and Hostels, Arlington Business Parks, Evergreen Industrial Properties, Icon Industrial, P3 Logistic Parks a TriGranit. Společnost Contera, která byla založena v roce 2009, vlastní a provozuje průmyslové parky například v Praze, Teplicích a Ostravě. Kromě komplexních služeb a řešení na míru (tzv. build-to-suit) se specializuje na přestavbu a rebitalizaci brownfields.

Autor: Jana Hrabětová
Zdroj: Contera

Podobné články