RealityMIX.cz

Nově založená PropTech Asociace sdružuje české a slovenské společnosti

Nově založená PropTech Asociace sdružuje české a slovenské společnosti

24.7.2019: Deset českých a slovenských startupů a společností působících v oblasti Property Technology založilo svoji asociaci. Podle zakladatelů by měla mimo jiné sloužit ke vzájemnému sdílení zkušeností a společné prezentaci na zahraničních veletrzích.

Zakládajícími členy Asociace jsou společnosti Locco, Sharry Europe, RentRocket, UlovDomov, The Greenest Company, Laundrybox, Realpad, Upvest, VR Space a Flatio. Členy se však mohou stát i další firmy či jednotlivci. Členství je vedeno na roční bázi za příspěvek dle velikosti a zkušeností aspirujících členů. Své národní asociace mají například Velká Británie, Švýcarsko, Polsko, Irsko, Nizozemsko nebo Rusko.
„Realitní trh prochází digitální transformací a české a slovenské firmy v ní hrají zásadní roli na globální úrovni. Jen skupina zakládajících členů obsluhuje zákazníky ve více než třiceti zemích a generuje obrat ve stovkách milionů korun. Našim cílem je vytvořit platformu, která díky sdílení a spolupráci urychlí růst všech členů,“ říká Marián Škvarek ze společnosti Locco.

Hlavními cíli Asociace jsou:

  • vytvoření komunity PropTech profesionálů
  • organizace společných setkání a vzájemné sdílení zkušeností
  • možnost společné prezentace na zahraničních veletrzích a konferencích
  • komunikace se zahraničními asociacemi
  • edukace veřejnosti v oblasti PropTechu, komunikace s médii
  • organizace společných akcí pro potenciální klienty

PropTech (též realitní tech nebo REtech) je zkratka pro “Property Technology”, tedy pro technologická řešení v oblasti realit. Tento obor navazuje na úspěchy FinTech, HealthTech a EdTech a kontinuálně roste. Na světě je nyní už přes sedm tisíc PropTech společností. Evropě dominuje Finsko před Nizozemím a Švédskem (Unissu, 2018). Podle serveru PitchBook vloni nainvestovaly kapitálové fondy do evropských PropTech firem přes 335 milionů eur.

Autor: Jana Hrabětová
Zdroj TZ: Asociace PropTech

Podobné články