RealityMIX.cz

Nový domov v roce 2022: Jak reagovat na vysokou inflaci?

Nový domov v roce 2022: Jak reagovat na vysokou inflaci?

Bydlení patří k oblastem, které jsou vůbec nejvíce zasaženy vysokým růstem cen. K rekordnímu růstu cen nemovitostí v předchozích letech se přidalo také zdražování energií a úvěrů. Jak na tuto situaci reagovat?

Bydlení v hlavním městě se stává nedostupným
Zejména v centru Prahy je dnes koupě vlastního bytu zcela mimo možnosti běžných občanů. Ceny nemovitostí jsou tam výrazně nad průměrem zbytku republiky. V centru se pak nacházejí starší činžovní domy, které nejsou zateplené, a výrazně tak roste i finanční náročnost provozu domácnosti v těchto stavbách.

Hledáte-li tedy nový byt za rozumnou cenu, musíte dnes hledat především na okrajích měst, resp. v menších obcích. Řešením může být i sázka na byt v horším stavu, který (třeba i částečně svépomocí) zrekonstruujete.

Na čem nikdy nešetřit?
Jen málokdo se dnes vyhne tomu, aby musel při hledání nového bydlení slevit ze svých standardů. Dojde zkrátka k určitým kompromisům, které pomohou ušetřit náklady.

Existují ale položky, na kterých byste šetřit rozhodně neměli. Řeč je například o pojištění majetku. Ušetřit několik stovek či tisícikorun ročně za podstupované riziko nestojí. Nešetřete ani na právních službách spojených s koupí nového bytu či domu. Každou smlouvu byste měli před podpisem konzultovat se svým advokátem.

Úspory nehledejte ani v oblastech, které jsou pro vás podstatné a přitom jsou nevratné. Nechtěli jste bydlet v přízemním bytě, ale teď jej zvažujete kvůli nižší ceně? Kompromisy raději dělejte v něčem, co můžete řešit později. Například garáž či vlastní parkovací místo můžete v blízkosti bytu snadno dokoupit až za několik let.

Investice do vylepšení nemovitosti se dnes může vyplatit
V době rostoucích cen energií se rázem stávají rentabilnějšími investice do vylepšení stavby. Jde o výměnu oken, zateplení, koupi nového kotle či instalaci solárních panelů. Všechny tyto položky dávají stále větší smysl. V budoucnu pravděpodobně podraží, včasným řešením naopak díky těmto investicím cenné koruny ušetříte.

Platí to zejména v případě, kdy máte přebytečné finance, které stejně kvůli inflaci ztrácejí na hodnotě.

U stavby dobře počítejte
Nejsložitější situaci mají ti, kteří stavějí nový dům. Ceny stavebních materiálů rostou doslova před očima a tomu, kdo nemá zafixovanou úrokovou sazbu, se výrazně zdražuje také financování. Narazíte-li na výhodnou nabídku, neváhejte stavební materiál objednat s předstihem. Banku zase kontaktujte ohledně možnosti úrokovou sazbu na několik let zafixovat. Tyto kroky vám mohou pomoci rozpočet stabilizovat a dostat pod kontrolu. Stále přitom platí, že musíte průběžně propočítávat veškeré výdaje a kontrolovat, zda se od původního rozpočtu výrazně neodchylujete.

- komerční prezentace -

Foto: https://www.pexels.com

Zdroj: www.generaliceska.cz

Autor: Generali Česká pojišťovna a.s.

Podobné články