RealityMIX.cz

O víkendu se po celé republice otevřou pasivní domy

O víkendu se po celé republice otevřou pasivní domy

Od pátku 13. do neděle 15. listopadu proběhnou na území celé České republiky mezinárodní Dny pasivních domů. V rámci nich bude otevřena bezmála stovka objektů, které se pyšní minimálními náklady na vytápění, promyšleným designem a zdravým vnitřním prostředím.

Investice do bydlení je pro většinu lidí největší v životě, přesto se o ní spousta investorů rozhoduje na základě neúplných, zkreslených nebo protichůdných informací. Vyplývá to z výzkumu, který pro Centrum pasivního domu zpracovala agentura SC&C. Podle něj 48 procent dotazovaných netuší, co je to pasivní dům.
„Principy pasivního domu jsou v Česku známé už přes deset let, a přesto je pořád mnozí lidé neznají anebo věří tisíckrát vyvráceným mýtům," komentuje výsledek průzkumu Jan Bárta, ředitel odborné organizace Centrum pasivního domu. Právě proto pořádá akce jako Dny pasivních domů, v rámci nichž mohou zájemci nahlédnout do desítek rodinných i bytových domů, škol a letos i pasivního domu pro seniory a pobavit se s jejich majiteli. "Přímá zkušenost a možnost zeptat se na cokoli pomáhají rozptýlit obavy nejefektivněji," říká Jan Bárta.
Z výzkumu, který si nechal u agentury SC&C zpracovat, vyplývá, že lidé mají zájem o vlastnosti, kterými se pasivní domy chlubí. "Investoři deklarují touhu po kvalitním, zdravém i úsporném bydlení. Jenže omezené finanční možnosti a nutnost řešit nové bydlení rychle je často vedou ke kompromisům a k individuálním řešením," glosuje výsledky výzkumu Jana Hamanová, ředitelka výzkumu SC&C.
Pasivní dům je přitom dům, opírající se o kvalitní a úspornou obálku, která omezí účet na vytápění na několik tisíc korun ročně. Oproti neodborně zatepleným stavbám se navíc přímo v návrhu počítá se systémem řízeného větrání, které uživatelům zajišťuje vždy čerstvý vzduch. Stejné základní principy ale neznamenají jednotvárnost a strohost. To má letos v rámci Dnů pasivních domů dokumentovat 87 otevřených domů po celé České republice. Mezi objekty, které bude možné navštívit, jsou i pasivní dům pro seniory v Modřicích u Brna nebo pasivní základní umělecká škola v Holicích na Pardubicku, která získala speciální ocenění na soutěži Stavba roku.
Pasivní domy se od 13. do 15. listopadu neotevřou jen v Česku. Návštěvníky přivítají majitelé domů nejen v Německu, odkud koncept vzešel, ale také v Rakousku, Belgii, Velké Británii nebo dokonce v Číně, Jižní Koreji či Indonésii.

Zdroj: TZ Centrum pasivního domu

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články