RealityMIX.cz

Ochutnávka veletrhu FOR ARCH 2019: Které novinky a trendy ze stavebnictví se představí v Letňanech?

Ochutnávka veletrhu FOR ARCH 2019: Které novinky a trendy ze stavebnictví se představí v Letňanech?

10.7.2019: Strojní zdění, chytré zdivo nebo moderní venkovní stínění oken a mnoho dalších novinek uvidí návštěvníci zářijového veletrhu FOR ARCH. Jubilejní 30. ročník nahlédne do budoucnosti a zaostří na chytré bydlení, města i bezpečnost.

Vystavovatelé v PVA EXPO PRAHA ve dnech 17. až 21. září 2019 představí i systémy reagující na zvyšující se požadavky energetických úspor, hospodaření s energií a energetické účinnosti.

Velkoformátová novinka roku 2019 Silka Tempo se stala hitem společnosti Xella. Prosazuje se u českých firem a má již několik realizací po celé republice. Silka Tempo pomáhá efektivně vyřešit nedostatek pracovních sil na stavbách a současně stavět s mimořádnou přesností a rychlostí. Přináší úsporu času a je kombinovatelná s dalšími systémovými produkty Ytong a Multipor.

Tepelněizolační parametry jsou klíčové u cihlářských výrobků Wienerberger. „Při vývoji cihel Porotherm jsou stále jedním z klíčových aspektů tepelněizolační parametry. Trh nyní navíc výrazně ovlivňuje legislativa, která požaduje od roku 2020 i menší rodinný dům v kategorii domů s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB),“ říká Pavla Peterková, vedoucí marketingu společnosti Wienerberger.

Stoupá význam vnějšího stínění oken
Vnější stínicí prostředky oken nabývají na významu v souvislosti s přibýváním počtu tropických období v ČR. Letní měsíce posledních let ukazují, že bez ochrany proti přehřívání interiéru lze obtížně dosahovat pohodové teploty v pobytových místnostech.
„Solární zisky rádi využíváme v období, kdy je třeba vytápět, ale v ostatních obdobích jsou spíše nevýhodou,“ podotýká prof. Jan Tywoniak z Katedry konstrukcí pozemních staveb ČVUT a z Univerzitního centra energeticky efektivních budov. „Pokud není vnější stínění realizováno, bývá nadměrný přísun tepla kompenzován chlazením prostoru, které je energeticky náročné a může v některých případech způsobovat problémy v kvalitě vnitřního prostředí, kdy systém TZB okamžitě plní požadavek a odněkud začne proudit studený vzduch. Na druhou stranu při realizaci stínění chceme zachovat kvalitu denního osvětlení, zejména u hlubokých místností, například školních učeben. Proto se zabýváme možnostmi jak vnější stínění lépe navrhovat a počítat,“ říká Jan Tywoniak.
Na nastupující trend vnějších stínicích prostředků a jejich vliv na kvalitu vnitřního prostředí reaguje i dotační program Nová zelená úsporám. „Nově poskytované dotace na stínicí techniku se staly pro řadu domácností motivací nerealizovat plánované vnitřní žaluzie, ale pořídit venkovní,“ říká Lucie Früblingová, vedoucí samostatného oddělení komunikace a tisková mluvčí SFŽP. Motivací je podle Lucie Früblingové vedle podpory i zajištění lepších tepelněizolačních schopností budovy. Rostoucí zájem potvrzuje Štěpánka Lubinová, výkonná manažerka Svazu podnikatelů ve stínicí technice: „Přestože se nabídka interiérových stínicích prvků rozšiřuje z hlediska designu, výrazně v posledních letech převažuje zájem o venkovní stínicí prvky, rolety a žaluzie, a to kvůli energetickým úsporám.“

Screeny novinkou poslední doby
Tento materiál je podobný textilním vláknům, která jsou potažena PVC. „Díky drobné perforaci poskytují stínění a zároveň umožňují výhled z interiéru ven. Díky volitelné hustotě perforace je umožněna různá míra průhlednosti. Screeny se vyrábějí ve formě rolet,“ vysvětluje Štěpánka Lubinová. „Dalším trendem jsou tzv. bioklimatické pergoly, které mají strop tvořený sklopnými lamelami. Při jejich otevření poskytují pergoly stínění jako např. dřevěná pergola, při uzavření fungují lamely jako střecha odolná dešti nebo dokonce tenké vrstvě sněhu,“ uzavírá Štěpánka Lubinová.

Podrobnosti o vystavovatelích i doprovodném programu 30. ročníku veletrhu FOR ARCH, jehož generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ, najdete na adrese forarch.cz.

Komerční prezentace

Podobné články