RealityMIX.cz

Podceňovat tloušťku zateplení bydlení se nevyplatí!

Podceňovat tloušťku zateplení bydlení se nevyplatí!

8.9.2021: Češi se kvůli nedostatečnému zateplení rodinných domů a bytů okrádají i o více než deset tisíc korun ročně. Minimální doporučená tloušťka izolace je 18 cm, podle typu zateplované stěny. V praxi se však ukazuje, že průměrná tloušťka zateplení venkovní stěny je v České republice pouhých 13 centimetrů. To potvrzuje průzkum, který provedla Asociace výrobců minerálních izolací a shodnou se na tom i odborníci ze společnosti URSA, nabízející jedny z nejkvalitnějších minerálních izolací na trhu.

Z jejich zkušeností vyplývá, že nejpoužívanější tloušťky izolace jsou 12 a 14 centimetrů. Takové tloušťky jsou ale s ohledem na možné energetické úspory nedostatečné, a to i v případě aplikace na silnější nosné stěny.

Proč tedy lidé volí subtilnější materiály, když silnější izolace přináší tepelné i finanční úspory? „Lidé se často špatně rozhodnou už při plánování výstavby a následném výběru nejvhodnějšího materiálu. Pokud na zateplení použijí tenčí materiál, v danou chvíli za něj zaplatí méně a jednorázově ušetří určitou částku. Nicméně z dlouhodobého hlediska pak za vytápění a chlazení domu zaplatí několikanásobně více. Izolace na domě totiž vydrží i padesát let. Během takto dlouhé doby se tepelné ztráty vyšplhají až na statisíce korun,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA, která se zabývá výrobou a distribucí tepelných izolací.

Zateplení po obvodu domu

Norma stanovuje optimální tloušťku izolace pro novostavby s 30 cm tlustými zdmi podle použitého materiálu takto: pro keramické tvárnice alespoň 18 cm izolace, pórobetonové 16 cm a stěny ze starších typů cihelného zdiva dokonce přes 20 cm. Přitom správnou izolací je možné ušetřit až 80 % unikající energie. Taková úspora se projeví nejen na finančních nákladech, ale i v šetrnosti k životnímu prostředí.

„Pokud se chystáme na zateplení vnější obálky domu, rozlišujeme, zda se jedná o provětrávanou fasádu nebo soklovou část fasády. Provětrávané fasády jsou s oblibou používané u moderních staveb. Právě proto, že při jejich aplikaci nemusíme dbát tolik na úpravu podkladu stěn. Pokud je izolace vkládána do dřevěného roštu, hodí se všechny materiály URSA GLASSWOOL s lambdou nižší než 0,038. Z exteriéru je pak třeba izolaci překrýt pojistnou hydroizolací. Další variantou je použití izolací, které jsou vhodné pro kotvení talířovými hmoždinkami. Dřevěný rošt tím pádem není potřeba. Pro tuto aplikaci jsou pak vhodné materiály URSA FDP 2/V-S, URSA FDP 32/V-S, URSA KDP 2/V nebo URSA KDP 32/V,“ vysvětluje Vojancová a pokračuje: „U soklové části fasády dbáme na vhodně upravený podklad stěny. Ten musí být zcela očištěný a bez vad. Na ni pak vybíráme vhodnou izolaci, která je odolná proti srážkové vodě, sněhu apod. Vhodnými materiály jsou desky z extrudovaného polystyrenu se značením „PZ“ a „I“, jakou jsou URSA XPS N-III-PZ-I a URSA N-III-PZ-I TWINS. „PZ“ totiž ukazuje to, že má materiál povrch opatřený tzv. vaflovou strukturou pro zajištění lepší přilnavosti omítky a “I“ pak značí rovnou hranu, která se používá v případě izolace fasády. V případě, že je materiál navíc označen slovem „TWINS“ jedná se o izolaci s vyšší tloušťkou, a to 140 až 240 mm. Tyto polystyrenové desky vyhovují i nejnovějším požadavkům pro energeticky úsporné budovy.

Využití izolace uvnitř domu

Minerální izolaci využijeme nejen při zateplení vnější obálky domu, je vhodná i pro použití ve vnitřních příčkách. Správně provedená izolace mezi místnostmi dosahuje nejen skvělých tepelněizolačních vlastností, ale i těch akustických. Díky minerální izolaci se sníží přenos hluku nejen vzduchem (mezi místnostmi), ale i přes podlahy a stropy (kročejový hluk). Podle použitého materiálu a účelu příčky se doporučuje izolovat uvnitř budovy tloušťkou minimálně 4 centimetry. Lepší je ale použít izolaci o tloušťce 5 cm a více. Každý centimetr izolace přidá cca 1 dB neprůzvučnosti. Proto čím větší tloušťka izolace, tím se zvýší akustický komfort domova. Vhodnými materiály tak mohou být například URSA TWP 1, URSA PUREONE TWP 37 či URSA PUREONE TWF 37.

A co střecha?

Nezateplenou střechou uniká až 30 % celkového tepla, což vede ke zbytečně vysokým účtům za energie. I zde je však třeba dbát na správnou tloušťku zateplení, která se může lišit jak podle typu střechy, tak podle způsobu zateplení. Šikmou střechu dle kvality použitého materiálu je nutné zateplit izolací o minimální tloušťce 26 cm při použití nejlepší izolace s lambdou 0,031, respektive 30 cm při použití standardní izolace s lambdou 0,038. Z dlouhodobého hlediska je ekonomicky i ekologicky mnohem výhodnější v případě zateplení šikmé střechy jít až do výšky izolace 46 cm. „Vhodnými materiály jsou např. URSA GLASSWOOL či URSA PUREONE, například URSA PUREONE DF 39 či URSA PUREONE DF 38,“ vysvětluje architektka Tereza Vojancová.

Díky vlastnostem, které minerální izolace URSA nabízejí, vám z domu nebude unikat teplo, ušetříte náklady za vytápění a chlazení a dosáhnete akustického komfortu. Minerální izolace URSA také přispívají k požární odolnosti budovy, jsou klasifikovány třídou A1 jako nehořlavé.

Více informací naleznete na www.ursa.cz.

O společnosti URSA

Společnost URSA CZ s.r.o. úspěšně působí na českém stavebním trhu více než 25 let a je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací. Pevné místo značky URSA svědčí o tom, že kvalita výrobků prodávaných pod touto značkou má na českém trhu velký význam. Všechny nabízené produkty jsou prvotřídní kvality a vyráběné z ekologicky nezávadných surovin. Společnost URSA navíc patří mezi členy Asociace výrobců minerálních izolací a Asociace dodavatelů montovaných staveb.

- tisková zpráva -

Autor: URSA CZ s.r.o.

Podobné články