RealityMIX.cz

Pořizujete si byt na hypotéku? Nezapomeňte na pojištění nemovitosti

Pořizujete si byt na hypotéku? Nezapomeňte na pojištění nemovitosti

4.2.2022: Na nemovitosti, které jste si pořídili na hypoteční úvěr, si musíte sjednat také pojištění nemovitosti. Jde o ochranu banky, ale také ochranu vaši. Ačkoliv pojistné plnění vinkulujete ve prospěch banky, neznamená to, že byste peníze na případné opravy neviděli.

Pojištění nemovitosti je u hypotéky povinné
Pokud jste se rozhodli pro pořízení bytu na hypotéku, pak vás čeká ještě další povinnost, a to sjednat si pojištění nemovitosti. To totiž bude vaše banka, která vám poskytla hypotéku, požadovat. Slouží jí pro případ, že by vaši nemovitost zničil živel, nebo ji výrazně poškodil, takže by ztratila na své hodnotě a banka by přišla o svou zástavu. Proto po vás bude banka chtít pojištění nemovitosti, které je vinkulované ve prospěch banky. Pokud totiž souhlasíte s vinkulací ve prospěch banky, pak oznamujete pojišťovně, že v případě pojistného plnění se ho vzdáváte ve prospěch banky. Pojišťovna vám vydá o sjednané vinkulaci dokument, který poskytnete bance. Pokud byste přestali pojištění platit, pak pojišťovna banku vyrozumí. Rozhodně tedy tuto povinnost nemůžete obejít tím, že byste pojištění přestali platit. Pokud by vinkulované pojištění zaniklo, opět to pojišťovna oznámí bance. Vinkulace pojištění tedy funguje coby ochrana banky, aby nepřišla o zastavenou nemovitost, či aby nemovitost neztratila na hodnotě.

Na plnění se domluvíte s bankou
Pokud by se s vaší nemovitostí něco stalo, pochopitelně to neznamená, že z případného pojistného plnění neuvidíte ani korunu. Pokud dojde k nějaké běžné škodě, pak banka většinou umožňuje, aby se plnění vyplatilo přímo majiteli, který zajistí opravu. Pokud jde o výraznější škody, pak se většinou banka domlouvá přímo s majitelem na tom, jak oprava proběhne a jak se na ni budou uvolňovat peníze. To platí i v případě, že dojde k úplnému zničení nemovitosti, například kvůli požáru, nebo tornádům, jak se stalo v nedávné minulosti na Moravě. V žádném případě to tedy neznamená, že banka získá peníze z pojistného plnění a vlastník nemovitosti musí opravy provádět za své. Je třeba si připomenout, že v zájmu banky je vždy, aby dlužník i nadále svůj dluh splácel a aby smluvní hypoteční vztah pokračoval, což banka upřednostní, než aby pouze „shrábla“ vinkulované prostředky z pojišťovny.

Správná hodnota pojišťované nemovitosti
Jak si pojištění nemovitosti sjednat? Pojišťoven, který tento produkt nabízejí, je mnoho. Pokud využijete kalkulačku pojištění nemovitosti, pak si můžete tyto nabídky srovnat a najít to nejvhodnější pojištění právě pro vaši nemovitost. Cena pojištění nemovitosti se odvíjí od hodnoty pojišťované nemovitosti. Je důležité stanovit co nejpřesnější hodnotu, což je u pořizované nemovitosti snadné, jde o její kupní cenu. Pokud byste udali pojišťovně nižší cenu kvůli tomu, abyste platili nižší pojistné, nepomohli byste si. Plnění pojišťovny se totiž odvíjí právě od hodnoty pojišťované nemovitosti. Je i v zájmu hypoteční banky, aby byla nemovitost pojištěna na odpovídající hodnotu, ale banky tuto skutečnost již většinou nekontrolují. Rozsah pojištění nemovitosti je daný vždy smlouvou, platí ale, že jste pojištěni proti základním rizikům, tedy živlům, jako je požár, úder blesku, působení vody, sněhu apod. Při pojišťování proti povodním se přitom nahlíží do tzv. povodňových map, které udávají riziko hrozící povodně. Pokud bydlíte přímo v záplavovém území, nečekejte, že vás pojišťovna proti záplavám pojistí. To má pochopitelně vliv na to, zda můžete získat hypoteční úvěr.

- komerční prezentace -

Autor: Michaela Kadlecová / eVisions Advertising

Podobné články