RealityMIX.cz

Projeďte si Prahu v architektonické tramvaji

Projeďte si Prahu v architektonické tramvaji

2.8.2019: Srpnový program pražského Centra architektury a městského plánování (CAMP) se nese ve znamení letního kina. Každou středu a neděli se totiž na venkovním plátně budou promítat české filmy, které se natáčely v Praze, a v nichž architektura a známá pražská místa hrají hlavní roli.

Kromě návštěvy letního kina můžete vyrazit i na komentovanou vyjížďku Prahou takzvanou architram. Historií pražské kolejové dopravy od koňky k metru v rámci vyjížďky představí 20. srpna architekt Petr Kučera.

Zajděte si do kina

Letní kino v CAMPu zahájí ve středu 7. srpna film Šeptej režiséra Davida Ondříčka a promítat se bude v atriu legendárních pragerových kostek, jak se sídlu CAMPu přezdívá. Během měsíce pak budou následovat kultovní české snímky jako Kulový Blesk, Vrchní, prchni!, Příběhy obyčejného šílenství, Akumulátor 1, Samotáři a Na střeše. Projekci bude předcházet povídání spisovatele a učitele Ladislava Čumby, který okomentuje pražskou architekturu a místa metropole z filmu. „Prázdninový režim přináší do CAMPu odlehčený program. Kino, v rámci něhož promítáme během roku filmy a dokumenty spojené se světovou architekturou, se změnilo ve venkovní letní kino s filmy z prostředí Prahy. Chceme do venkovního areálu Emauzského kláštera pozvat veřejnost. I proto jsme v dubnu odstranili mříž po jeho obvodu,“ vysvětluje Marek Vácha z IPR Praha.

Vyjeďte si tramvají

Do historie pražské kolejové dopravy zasvětí Petr Kučera účastníky komentované projížďky architektonickou tramvají, která již několik měsíců brázdí ulicemi Prahy. Jak se rozvíjela pražská tramvajová síť, kdo za tím zprvu stál, jak vznikl dnešní Dopravní podnik hl. m. Prahy a jak byla městská doprava monopolizována a komunalizována? Odpovědi na tyto otázky lidé získají během projížděk uskutečněné v úterý 20. srpna od 17:45 a od 18:45 hodin.

Letní kino i komentované projížďky architram jsou přístupné zdarma. Pro vyjížďku je však nutné se registrovat ZDE.

Autor: Jana Hrabětová
Foto: Anna Hajtmanová

Podobné články