RealityMIX.cz

PRVNÍ PROJEKT V BUDOUCÍ NEJMODERNĚJŠÍ PRAŽSKÉ ČTVRTI – ALFAREZIDENCE

PRVNÍ PROJEKT V BUDOUCÍ NEJMODERNĚJŠÍ PRAŽSKÉ ČTVRTI – ALFAREZIDENCE

KONCEPT BYDLENÍ, KTERÝ NA NAŠEM TRHU CHYBĚL

Společnost Metrostav Development, a.s. realizovala za 17 let řadu rezidenčních projektů, které obdržely mnoho ocenění nejen v realitní, ale také v architektonické oblasti. Mezi ně patří např. Obytný soubor Na Krutci, Rezidence Nový Anděl, Villa Park Strahov či Galerie nad Vltavou. Posledním dokončeným projektem je právě zkoulaudovaný obytný soubor Alfarezidence, který se k výše zmíněným stavbám řadí zcela právem. Nejen, že se jedná o první z řady moderních projektů ve velmi atraktivní rozvojové lokalitě na klidném pomezí Žižkova a Malešic, ale především je Alfarezidence první vlaštovkou nového úspěšného trendu, který si pomalu podmaňuje český realitní trh. Představuje totiž zcela nové pojetí bydlení s vymeze¬ním soukromých, poloveřejných a veřejných prostorů , který už dlouhá léta úspěšně funguje v západoevropských zemích.

Uzavřený a přesto vzdušný bytový areál s obytnými zahradami, soukromými předzahrádkami, společnými klubovnami i dětským hřištěm má na první pohled zcela výjimečnou atmosféru. Jak to u počinů s přívlastkem výjimečný z počátku obecně bývá, rozdělí nás na zastánce nebo odpůrce, obdivovatele či zavrhovatele. Vzbudí však velmi silný dojem a poskytne takový zážitek, že na něj nepůjde jen tak zapomenout.

Alfarezidence je součástí rezidenčního parku s budoucí pestrou zástavbou bytových i rodinných domů včetně potřebné občanské vybavenosti. Vznikla pro klienty, kteří od svého bytu očekávají nejen vysokou architektonickou a řemeslnou kvalitu, ale také výrazné zhodnocení investice, a to v dostatečně blízkém horizontu. Alfarezidence totiž přináší něco, co v Praze již dlouho nebylo – možnost být první, kdo osídlí území, které se za několik let promění v jednu z nejmodernějších obytných částí Prahy.

BYDLENÍ V OBYTNÉ ZAHRADĚ

U Alfarezidence architekti použili odlišný koncept městské zástavby, který není obyvatelům české kotliny příliš známý. Soubor tvoří celkem jedenáct níz¬kopodlažních domů, kde vždy čtyři, respektive tři domy tvoří okolo obytné zahrady tzv. „hnízdo“. Každá ze tří zahrad má nejen společný zelený prostor, ale také vybavenou společenskou místnost - klubovnou. Kromě soukromých prostor v bytech a předzahrádkách je tady obyvatelům k dispozici uzamykatelné prostranství ve vnitrobloku s lavičkami, terasou, zelení nebo posezením pod pergolou i s dětským koutkem. Tento polosoukromý prostor plní podobnou funkci jako dříve městské obytné dvory, venkovská náves anebo pavlače. Zde se obyvatelé mohou potkávat, pod pergolou si mohou posedět se sousedy, děti si budou moci pozvat kamarády do společné klubovny, kterou developer nezapomněl vybavit například kuchyňkou.

Každá zahrada bude k dispozici zhruba čtyřiceti rodinám, protože takový počet je ideální pro to, aby si každý mohl najít odpovídající větší či menší skupinu sousedů, s nimiž se bude podílet na vytváření příjemného prostředí. V takovém množství lidí se také snižuje anonymita a bydlení je pak mnohem útulnější, neboť se mezi „svými“ cítíme bezpečněji. Maminky ocení hlavně vstupy s videotelefony a uzavřený vnitroblok, kde mohou nechat děti volně si hrát a nemusí se obávat o jejich bezpečnost. Pro rodiny jsou ideální přízemní byty s předzahrádkami jako stvořenými pro společně strávené každodenní chvíle. Rezidenti však mají i jiné možnosti. Mohou zajít na kus řeči na náměstíčko, projít se na promenádě mezi domy nebo vyrazit s dětmi na nové dětské hřiště. Bude-li si však někdo přát mít v reziden¬ci naprosté soukromí, stačí zavřít dveře a bude ho mít dostatek – zkrátka jako v klasickém městském bytě.

KLID V NEKLIDU

Jeden z autorů projektu, architekt David Tichý, popisuje hlavní myšlenku Alfarezidence: ,,V lokalitě na Vackově jsme se snažili využít smísení vlivů městského bloku a zahradního města.“ A jako na zahradě si obyvatelé skutečně připadají. Mezi jednotlivými domy nejezdí žádná auta. Parkování je řešeno důsledně v podzemních garážích, do nichž se lidé dostanou pouze z vnější veřejné okružní komunikace a ke svému bytu mají přístup přímo výtahem. Cílem architektů bylo včlenit Alfarezidenci co nejvíce do okolní vilko¬vé zástavby. Domy jsou proto nízké a mají maximálně čtyři nadzemní podlaží. Pocit zahrad¬ního města podpoří také dřevěná obložení fasády uvnitř zahrad a vzrostlé stromy vysázené po celé čtvrti a v neposlední řadě přímé propojení s parkem Židovské pece. Vždyť Žižkov je kouzelný také proto, že si vedle genia loci dodnes dokázal uchovat i dostatek místa pro odpočinek. Obyvatelé rezi¬dence tak budou moci relaxovat nejen v parku Židovské pece, ale i na neda¬lekých vrších Parukářce či Vítkově, se kterými by je měla spojit nová síť cyklostezek.

NESTANDARDNÍ STANDARD

Alfarezidence zahrnuje celkem 124 bytů ve třech velikostních typech 2+kk až 4+kk v různých variantách dispozičního uspořádání od 46 m2 do 120 m2, z nichž každý má nadstandardně k dispozici balkón nebo předzahrádku a šatnu nebo komoru. Velký důraz je kladen nejen na dis¬poziční řešení, ale i na standard základního vybavení a provedení bytů, který odpovídá vysokým nárokům na kvalitu a splňuje požadavky na komfortní moderní bydlení. Ve své cenové hladině dosahuje Alfarezidence v případě použitých materiálů jednoho z nejvyšších standardů. Mimo nadstandardního materiálového provedení fasád domů mají vysoký standard vybavení i byty - sociální zařízení Villeroy & Boch, obklady a dlažby MARAZZI, dřevěné třívrstvé podlahy, interiérové dřevěné dýhované bezfalcové dveře, bezpečnostní vstupní dveře NEXT, domácí videotelefon, zabudovaná příprava pro audio 5.1, domácí PC síť, to vše je jen malá ochutnávka toho, co společnost Metrostav Development považuje za svůj standard.

VEJDĚTE A POCHOPÍTE

Na samé hranici centra Prahy vyrostla v Alfarezidenci nová městská zástavba, která integruje různorodé požadavky kladené dnes na moderní městské bydlení: komfort a dostupnost služeb odpovídající kompaktnímu městu; klid, soukromí a pohodu bydlení v zahradě; hygienický komfort a dopravní dostupnost sídlištní zástavby, ale i společenský status a charakter zahradního města. Jakmile vkročíte do útulného zahradního dvora, ani neuvěříte, že jste v pulzujícím hlavním městě, a jistě rychle pochopíte, proč je tento životní styl mezi lidmi v západní Evropě tolik oblíbený.

Dnes je Alfarezidence dokončena a zkolaudována. Stačí se jen nastěhovat!

Zdroj: www.alfarezidence.cz

Podobné články