RealityMIX.cz

Realitní trh neustále zužují kontroly švarcsystému!

Realitní trh neustále zužují kontroly švarcsystému!

Přehnané agresivní kontroly oblastních inspektorátů práce pomalu likvidují i korektní makléře a realitní kanceláře v ČR. RKČR bojuje za své členy. Kam to povede?

Téma, které celý rok trápí nejednu realitní společnost, je právě švarcsystém. MPSV změnou zákona zasáhlo všechny subjekty na realitním trhu. Přes 400 zaměstnanců Státního úřadu inspekce práce se zaměřilo na nárazové kontroly ve firmách. Švarcsystém byl stěžejním tématem roku u profesních organizací, firem i politických stran, které navrhovaly novelu zákona, jež by zmírnila následky. Obavy z likvidačních pokut či drsných kontrol dovedly řadu firem i jedinců k ukončení podnikání v realitním odvětví.

Realitní komora České republiky (dále jen „RKČR“) měla v průběhu roku bezpočet hlášení od svých členů, že došlo ke kontrole, na kterou jen tak nezapomenou. V mnoha případech byli makléři i majitelé společností natolik vyplašení, že upřednostnili ukončení podnikání v realitách. Pro realitní trh to v mnoha případech znamená ztrátu kvalitních jedinců s dlouholetou praxí. Pokud se ukončí činnost realitní kanceláře, dojde k propuštění nejen makléřů, ale i administrativních pracovníků. Korektní podnikatelé jsou v dnešní době demotivováni a každodenně stresováni současným systémem.

Zaměstnat všechny makléře na hlavní pracovní poměr je nesmyslné. Příjem makléře není stabilní ani pravidelný, nemá přesně stanovenou pracovní dobu a pracovní telefonáty či obchodní schůzky musí realizovat i ve svém volném čase. Tyto činnosti nelze zahrnout do pevně stanovené smlouvy.

RKČR se aktivně spolupodílí na řešení této situace prostřednictvím politických seskupení, která se snaží změnit nynější legislativu. Velkým úspěchem je, že v tomto momentě si hlavní představitelé vlády uvědomili chybný krok a jsou připraveni věc řešit a situaci změnit.

Více informací o švarcsystému, schvalované variantě zákona a přípravě Zákona o realitních kancelářích najdete v pravidelně aktualizovaných tiskových zprávách na webových stránkách RKČR.

Zdroj: www.realitnikomora.cz

Podobné články