RealityMIX.cz

Rezidenční developer JRD vstupuje do segmentu komerčních nemovitostí. Administrativní budova Viadukt Anděl bude aspirovat na certifikaci LEED Gold.

Rezidenční developer JRD vstupuje do segmentu komerčních nemovitostí. Administrativní budova Viadukt Anděl bude aspirovat na certifikaci LEED Gold.

17.5.2021: Developerská společnost JRD, jež se dosud věnovala výstavbě šetrného a zdravého bydlení, rozšiřuje své portfolio o první administrativní budovu. V součinnosti s investorem Property N74 uvádí na pražský trh energeticky úsporný projekt Viadukt Anděl, který už má pravomocné územní rozhodnutí. Jeho celkovou pronajímatelnou plochu 6 538 m2 doplní střešní terasa s panoramatickým výhledem na nábřeží Vltavy nebo Vyšehrad. Developer bude mít na starosti především projektový management stavby či řízení fit-outů a – spolu se společností JLL – pronájem jednotlivých kanceláří a komerčních prostor pro obchody a služby. Udržitelná budova se zdravým vnitřním prostředím bude cílit, díky systému chytrých technologií, na dosažení certifikace LEED Gold . Svým uživatelům nabídne také sdílenou zasedací místnost pro 40 osob, unikátní systém potrubní pošty a možnost využití komunitní aplikace Sharry. Výstavba projektu odstartuje na podzim 2021 a potrvá přibližně dva roky.

„Na českém rezidenčním trhu působíme již od roku 2003, kdy jsme zahájili výstavbu prvních komorních rezidenčních projektů v nízkoenergetickém standardu. Za tu dobu jsme výrazně posílili a nyní již realizujeme energeticky pasivní projekty o stovkách bytů a akvizice velkých územních celků. Věříme proto, že nazrál čas, abychom přestali být vnímáni pouze jako velký rezidenční developer. Věnujeme se totiž i jiným segmentům českého trhu. Naše skupina JRD Group se kromě rezidenční výstavby zabývá rovněž pozemkovým developmentem, investicemi a energetikou z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické a větrné elektrárny nebo technologie plazmového zplyňování odpadů,“ vysvětluje Jan Řežáb, majitel a zakladatel JRD, a pokračuje: „Své developerské portfolio jsme navíc nyní rozšířili o administrativní budovu Viadukt Anděl, která bude nabízet zdravé kanceláře a komerční prostory pro obchody a služby.

Díky shodě s investorem bude nový projekt vycházet ze stejných principů energetické šetrnosti a zdravého vnitřního prostředí, jež jsme dosud uplatňovali u své rezidenční výstavby. Budou zde proto instalovány moderní technologie včetně tepelného čerpadla s geotermálními vrty, fotovoltaického systému, automatického systému řízeného větrání s rekuperací s kompletně oddělenými okruhy přívodu a odvodu vzduchu, sálavého chlazení ze stropů, venkovního stínění, plnospektrálního osvětlení a inteligentního řídicího systému budovy. Věříme, že se nám tak podaří dosáhnout na prestižní, mezinárodně uznávanou certifikaci udržitelnosti LEED Gold,“ vysvětluje Jan Řežáb, majitel a zakladatel JRD, na kterého navazuje Jan Mechl, ředitel v oddělení zastupování nájemců JLL: „Když jsme se dozvěděli o projektu Viadukt Anděl, byli jsme okamžitě nadšeni. Unikátní butikový projekt plný nejmodernějších technologií, umožňující maximální komfort pro nájemce, v lokalitě, jež se díky synergii s nově rostoucí čtvrtí Smíchov City stane novou “must be” lokalitou pražského kancelářského trhu… To je něco, na čem se chceme podílet a pomoci tak úspěchu developera, který tímto vstupuje na trh kanceláří a zároveň vyznává stejné hodnoty v rámci udržitelnosti a zdravého developmentu. Přímá účast a každodenní kontakt přímo s investorem jsou osvěžující a my věříme, že i velmi prospěšné při obchodních jednáních o nájemních smlouvách.”

Udržitelné komerční prostory propojené potrubní poštou
Sedmipodlažní administrativní budova Viadukt Anděl se zdravým vnitřním prostředím bude zahrnovat téměř 6 500 m2 celkové pronajímatelné plochy, z níž 5 700 m2 připadne na kanceláře a zbytek na obchody nebo služby, včetně restaurace či kavárny. Potenciální nájemci budou moci s developerem řešit tzv. fit-outy svých prostor (v průběhu stavebních prací bude možné realizovat změny podle jejich potřeb, například úpravu dispozic jednotlivých kanceláří či instalaci technologického vybavení) a využít možnosti tzv. coworkingu, tedy sdílení pracovních míst. V projektu vznikne rovněž odpočinková zóna se zelení v atriu budovy, kterou zkrášlí funkčně a designově ztvárněný systém potrubní pošty, sdílená zasedací místnost pro 40 osob s panoramatickými výhledy a zelená terasa na střeše objektu. Uživatelé a návštěvníci budou moci parkovat v podzemních garážích, doplněných nabíjecími stanicemi pro elektromobily, nebo využít zázemí pro cyklisty.

Výrazná architektura v souladu s okolní zástavbou
Investorem energeticky pasivního projektu Viadukt Anděl je společnost Property N74. Jeho architektonický koncept zpracovalo studio Podlipný Sladký architekti, které s JRD dlouhodobě spolupracuje na návrzích jejích rezidenčních projektů. Interiér budovy doplní unikátní skulptura potrubní pošty a interaktivní nástěnná plastika vytvořená za autorské spolupráce architekta Petra Vacka a studia Klik architekti. Celý objekt bude zasazený do původní zástavby s bohatou industriální historií, v níž se mísí obytné budovy s průmyslovými objekty. Tato lokalita v současnosti prochází dynamickými stavebními změnami: od dostavby stávajících domů po regeneraci brownfieldů. „Sedmipodlažní projekt na rohu ulic Nádražní a U Železničního mostu byl inspirován blízkým železničním viaduktem. Dům tvoří pět podlaží se sedmipodlažní nárožní dominantou a je elegantní ozdobou budoucí moderní smíchovské čtvrti, v těsném sousedství nového parku. Vykonzolováním jižní fasády vzniká v úrovni ulice krytý veřejný prostor s venkovním posezením. Jednotlivé kanceláře v podlažích jsou přístupné z proskleného atria s recepcí po schodišti a čtyřmi výtahy. Fasáda s plastickým předsazeným rastrem z horizontálních a vertikálních lamel odpovídá výrazu moderního kancelářského objektu. Technickou finesou domu je funkční systém potrubní pošty,“ popisuje návrh projektu Luděk Podlipný.

V srdci Smíchova
Nová administrativní budova Viadukt Anděl vyroste nedaleko významné dopravní křižovatky pražského Anděla se stejnojmennou stanicí metra a sítí tramvajových a autobusových linek. Kromě toho se jedná o známé obchodní a společenské centrum s velkým počtem obchodů, restaurací, nákupních center a kin. Blízko budoucího projektu se rozkládá rozlehlý, právě revitalizovaný brownfield, kde vzniká nová čtvrť Smíchov City s bohatou infrastrukturou a občanskou vybaveností. Na tu již brzy naváže rezidenční areál na místě bývalého zlíchovského lihovaru. Nedaleko se nachází také terminál Smíchovského nádraží nebo jedna z pražských náplavek.

O společnosti JRD Development: Společnost JRD Development, člen skupiny JRD Group, vznikla v roce 2003. Již brzy po svém založení zahájila výstavbu větších nízkoenergetických a pasivních projektů, které se do té doby nikdo nevěnoval, a zaměřila se na udržitelný rozvoj a zdravé bydlení. V současné době je na tomto trhu lídrem. O kvalitě jejích projektů svědčí nejen zájem klientů, ale také řada ocenění, jež stavby za svůj architektonický a ekologický přínos získaly v mnoha renomovaných soutěžích vč. Best of Realty – Nejlepší z realit, E.ON Energy Globe Award nebo Český energetický a ekologický projekt roku.

JRD Development zrealizovala již 23 developerských projektů. V současné době má v prodejním portfoliu 7 rezidenčních projektů, administrativní budovu Viadukt Anděl a soubor pozemků Touškovský háj a řadu dalších projektů v přípravě. Mezi hlavní cíle developera patří posouvat hranice zdravého a ekologického bydlení a na trvalo se zařadit mezi tři největší pražské developery s obratem na úrovni 3 mld. Kč. V loňském roce dosáhl obratu 1,61 mld. Kč a letos zahajuje přípravu 2 200 bytových jednotek o celkové velikosti kolem 145 tis. m2.

JRD Development je členem České rady pro šetrné budovy, Centra pasivního domu, Asociace developerů a Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Její majitel Jan Řežáb je členem vědecké rady Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze. JRD Development se navíc věnuje šíření osvěty o významu zdravého bydlení. V letošním roce proto spustila Výzvu za zdravé bydlení pro zájemce z řad firem i jednotlivců, kteří rovněž vnímají důležitost výstavby zdravých domovů. Cílem této iniciativy je zvýšit mezi laickou i odbornou veřejností informovanost o významu zdravého mikroklimatu v interiérech a motivovat k rychlejšímu rozvoji udržitelného stavebnictví.

O skupině JRD Group: JRD Group zastřešuje skupinu firem pod značkou JRD (JRD Development, JRD Property, JRD Energo, JRD Invest a JRD Plazma, pod kterou spadá společnost Millenium Technologies). Všechny jejich aktivity staví na jednotné filozofii, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v propojení moderních technologií, čisté energie, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb. Jednotlivé divize pokrývají široké spektrum oborů: od developmentu a nákupu či prodeje pozemků přes energetiku z obnovitelných zdrojů až po investice do výnosových nemovitostí. Z projektů moderní energetiky skupiny JRD Group stojí za zmínku portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 35 MWp v České republice a Maďarsku, druhý největší větrný park v České republice s instalovanou kapacitou 26 MW nebo technologie plazmového zplyňování (environmentálně šetrné zpracování odpadů s výrobou elektrické a tepelné energie).

- tisková zpráva -

Zdroj: www.jrd.cz

Autor: JRD

Podobné články