RealityMIX.cz

Rozdíly v cenách bytů v Praze se stírají. Do 100 tisíc za metr čtvereční se vejde jen Praha 9

Rozdíly v cenách bytů v Praze se stírají. Do 100 tisíc za metr čtvereční se vejde jen Praha 9

7.9.2020: Druhé čtvrtletí roku 2018 bylo posledním, kdy se v Praze držely jak nabídkové, tak i prodejní ceny nových bytů pod hranicí 100 tisíc korun za metr čtvereční. Nabídkové ceny od té doby vzrostly o 13 procent, prodejní dokonce o 15 procent. Nejvíce byty zdražily v Praze 4, naopak v centru ceny klesaly. Ukazují to data ze společné analýzy tří velkých developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Reality, které pražský realitní trh dlouhodobě monitorují.

Největším skokanem je Praha 4, která je s více než 132 tisíci obyvateli nejlidnatějším pražským obvodem a bývala i tím nejlevnějším. Nabízené byty tu zdražily nejmarkantněji, z 84 tisíc na 106 tisíc korun, tedy o 26 procent. Stojí za tím zejména luxusnější projekty, které se dostaly na trh. Druhým a třetím nejrychleji zdražujícím obvodem byla Praha 9 a 10, kde byl nárůst shodně 19 procent. Naopak v centru (Praha 1 a 2) za poslední dva roky nové bydlení v průměru zlevnilo, konkrétně o 13, respektive 10 procent.

„Oproti roku 2018 došlo k velkému úbytku bytů v nabídce – ze 111 na nynější necelé dvě desítky. Před dvěma lety se nabízely luxusní projekty, kde byly některé byty i za 400 tisíc korun za metr čtvereční. Současně bylo na trhu velké množství mikrobytů v rekonstrukcích, jejichž cena za metr čtvereční také vybočovala," říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podobný je i pohled na prodejní ceny. Od roku 2018 se celkový pražský průměr zvýšil o 15 procent na nynějších 108 tisíc korun za metr čtvereční. Ceny rostly ve všech městských obvodech s výjimkou Prahy 1 a 2. V Praze 1 byl pokles dokonce více než třetinový. Jedinou lokalitou hlavního města, kde se ceny ještě drží pod sto tisíci za metr čtvereční, je Praha 9. Důvodem je hlavně vysoký počet nově povolených jednotek. Čtvrtina všech zahájených bytů v bytových domech za posledních pět let v Praze spadá právě do tohoto obvodu. Díky tomu je zde větší konkurence mezi projekty, což pomáhá držet ceny bytů níže.

Tradičně nejdražší bydlení zůstalo v centru. Cena za metr čtvereční ve druhém čtvrtletí 2020 dosahovala v Praze 1 v nabídkách průměrně 187 tisíc korun. To je bezmála dvojnásobek toho, kolik v průměru stojí byt v cenově nejdostupnějším obvodě, tedy v Praze 9. Ještě před dvěma lety byl ale rozdíl nejdražšího a nejlevnějšího obvodu, tedy Prahy 1 oproti Praze 4, více než 2,5násobný. Dochází tak k přibližování cen bydlení mezi jednotlivými pražskými lokalitami.

„Bytů v Praze je dlouhodobě nedostatek. Při současném tempu povolování nedosáhne město za celý rok ani poloviny potřebných nových bytů. Ceny proto rychle rostou i v lokalitách, které byly dříve méně atraktivní. Už to není o tom bydlet v centru versus na okraji, ale o tom vůbec bydlet v Praze. Dokud se nezačne významně rychleji povolovat, alespoň 10 tisíc nových jednotek ročně, tak se situace nezlepší," dodává Tomášková.

Společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality díky propracované metodice, dlouhodobosti sběru dat a jejich vzájemnému ověřování poskytují přesný obraz vývoje na trhu s novými byty v Praze. V pravidelném čtvrtletním cyklu přinášejí aktuální výsledky v komplexním pohledu i v detailu a tím pomáhají kultivovat a profesionalizovat trh.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 26 let svého působení dokončil již 180 rezidenčních projektů a prodal více než 16.000 nových bytů, domů a parcel. Veškeré vydělané prostředky investuje do dalšího rozvoje, a proto nepotřebuje pro svou činnost bankovní úvěry. Central Group se neúčastní žádných veřejných zakázek ani není příjemcem žádných veřejných dotací a každoročně platí českému státu stamilionové částky na daních. Mnoha desítkami milionů korun každý rok také přispívá na obecně prospěšné účely. Central Group v současnosti vlastní kolem 1,5 milionu m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na kterých plánuje více než 30.000 nových bytů. Připravuje celé nové městské čtvrti a na velkých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty z ČR i ze světa. V aktuální nabídce společnosti jsou stovky bytů v mnoha lokalitách po celé Praze.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.central-group.cz

Autor: CENTRAL GROUP a.s.

Podobné články