RealityMIX.cz

Rozvlní se nad pražským Žižkovem věže od světově proslulé architektky Evy Jiřičné?

Rozvlní se nad pražským Žižkovem věže od světově proslulé architektky Evy Jiřičné?

20.6.2019: Na tuto otázku zatím odpověď neznáme - architektonický návrh, který zvítězil v soutěži vyhlášené společností Central Group, bude svými autory a investorem prezentován veřejnosti, politikům a úřadům. S průběžnými výsledky soutěže, které se zúčastnilo 98 ateliér z 30 zemí, již investor seznámil Gremiální radu IPR Praha a také vedení městské části Praha 3.

Nyní má veřejnost, a to jak odborná, tak laická, možnost seznámit se nejenom s tímto návrhem, ale i s celoživotní prací Evy Jiřičné, na výstavě v Centru moderního umění DOX v pražských Holešovicích. Architektka Eva Jiřičná pak svůj záměr v DOXu osobně široké veřejnosti představí 10. července večer na veřejné debatě.

Byty, služby, zahrady

Nový rezidenční komplex, který upoutá zejména svými třemi různě vysokými věžemi s rozvlněnými balkony, by měl pod taktovkou developerské společnosti Central Group vyrůst na místě dosluhující telekomunikační budovy v Olšanské ulici v Praze 3. Tato budova, která byla v době svého dokončení v roce 1980 nejvyšší budovou Československa, shlíží na dění ve svém okolí z výšky 96 metrů.

Do designově ojediněných, výškově gradujících věží, kdy ta nejvyšší nepřesáhne 100 metrů, jsou navrženy nadstandardní bytové jednotky. Do nižšího městského bloku budou umístěny byty cenově dostupnější. Součástí projektu je také mateřská školka s velkou zahradou a dětským hřištěm. V dolních patrech bytových domů vzniknou rozsáhlé komerční prostory určené pro služby, obchody, restaurace a kavárny.

„Design se vyvinul v souladu s technologií tak, aby byl výsledek jejich spojení nejenom esteticky zajímavý, ale také odpovídal nejvyšším technickým možnostem doby,“ objasnila architektka Eva Jiřičná důvody, proč volila poměrně nákladné řešení rozvlněných balkonů s ohýbaným sklem. Spojení vnitřního prostoru s okolím díky volnému pohledu z oken a prosklených balkonů je pro autorku velmi důležité. Inspiraci k celému řešení našla slavná česko-britská architektka v přírodě. „Snažím se vždy inspirovat tím, jak staví příroda,“ vysvětlila použití organických tvarů fasády.

V návrhu Evy Jiřičné je mimořádný důraz kladen na velký veřejný prostor se zelení, fontánou a uměleckými díly. Celkem tak bude veřejnosti sloužit téměř 70 procent z celkové velikosti tohoto pozemku, tedy plocha asi 27 tisíc metrů čtverečních. To odpovídá rozloze tří pražských Staroměstských náměstí. „Návrh paní architektky Jiřičné nepřináší jen výjimečnou architekturu a pokročilé světové inženýrství, ale představuje i možnost vzniku skutečného Centra Nového Žižkova. Projekt jsme tak nazvali proto, že intenzivně vnímáme potřebu vytvořit atraktivní a živý veřejný prostor v této části města, kterou čeká velmi dynamický rozvoj. Kvalitní venkovní prostor s rozsáhlou zelení lidem umožní trávit zde volný čas, setkávat se, zkrátka žít ve městě,“ říká Dušan Kunovský, šéf investorské společnosti Central Group.

Špička světového inženýrství v Praze

Architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner (AI Design) se při přípravě návrhu spojili s významným architektonicko-inženýrským ateliérem ARUP z Londýna. Ten navrhoval a kalkuloval řadu z těch nejunikátnějších a nejsložitějších technických řešení staveb po celém světě, včetně dostavby Gaudího chrámu Sagrada Familia v Barceloně, opery v Sydney nebo mnoha světových mrakodrapů. Výsledkem pracovního spojení ateliérů AI Design a ARUP jsou rozvlněné věže s originální architekturou a zároveň s ojedinělým technickým řešením.

Podle pravidel

Vhodnost výškové zástavby v tomto místě prokázala i realizovaná mezinárodní soutěž, kdy se většina návrhů pohybovala kolem 100 metrů, často i 130 metrů. Návrh Evy Jiřičné respektuje pravidlo připravovaného pražského Metropolitního plánu, kdy nové stavby nemají přesahovat stometrovou hranici. Jejím ateliérem navržené tři kruhové věze jsou výškově odstupňované - každá o tři patra. Nejnižší věž má kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů a ta nejvyšší nepřesahuje 100 metrů. V pražském kontextu je důležité vnímání vyšších staveb z dálkových pohledů. A i v tom je návrh Evy Jiřičné hodnocen pozitivně – z hlavních směrů od centra metropole vytváří dojem postupně gradující "kupy".

"Spolu s paní architektkou Jiřičnou si uvědomujeme, že výška budov je v Praze vždy velkým tématem a že tato stavba bude hodně diskutována a bude mít také své hlasité odpůrce. Ale kde jinde by měly vznikat vyšší stavby než na místě, kde už dnes stojí stávající výšková telekomunikační budova a kde jsou na dominantní stavbu už všichni v Praze zvyklí? Pozemek se navíc nachází daleko od území Pražské památkové rezervace a je v sousedství stávajících nových vyšších staveb,“ říká Dušan Kunovský.

Místo azbestu roztančené balkony? Kdo ví?

Firma Central Group areál bývalého Telecomu, který dosahuje rozlohy téměř 40 tisíc metrů čtverečních, koupila od společnosti Cetin ze skupiny PPF v roce 2017. Cetin areál i nadále užívá, plánuje se však přestěhovat do nového sídla. Z důvodu extrémně vysokého množství azbestu a nemožnosti technologicky zastaralé objekty využít k jakémukoli jinému účelu, plánuje Central Group po odchodu Cetinu celý areál postupně zbourat a ekologicky zlikvidovat. Zda na vzniklém prostoru budou stát věže s rozšafně rozvlněnými sukýnkami balkonů je nyní v rukou veřejnosti, politiků a úředníků ...

Pokud ale projekt potká stejný osud jako Kaplického Chobotnici, podobně rozverné bílé balkony Evy Jiřičné můžete v Praze spatřit už nyní, i když v mnohem menší míře, v pražských Hlubočepích, a to v již dokončeném projektu Sky Barrandov.

Autor: Jana Hrabětová
Zdroj: Central Group

Podobné články