RealityMIX.cz

Skanska dokončila kancelářskou budovu Parkview. Projekt z dílny newyorských architektů doplní pankráckou pláň

Skanska dokončila kancelářskou budovu Parkview. Projekt z dílny newyorských architektů doplní pankráckou pláň

21.5.2020: Moderní kancelářská budova Parkview stojící naproti Centrálnímu parku na pražské Pankráci je zkolaudovaná. Projekt, který už dříve zaznamenal téměř 90% obsazenost, nabízí celkem 16 000 m2 pronajímatelných ploch na devíti podlažích.

Parkview je druhým kancelářským projektem od společnosti Skanska postaveným na pankrácké pláni. Prvním byla budova City Green Court, která byla dokončena v roce 2012.

„Pankrác si drží pozici jedné z nejstabilnějších byznysových čtvrtí a poptávka po zdejších prostorech stále neutichá. Máme proto radost, že je Parkview podstatně rozšíří. Budova nabízí prostory v samém srdci čtvrti, ale zároveň v přímé blízkosti Centrálního parku, takže nájemci budou mít příjemný výhled do zeleně“ řekla Alexandra Tomášková, výkonná viceprezidentka komerčního developmentu pro Maďarsko a Českou republiku.

Akcent na zdraví uživatelů a udržitelnost
Skanska díky projektům v Praze dlouhodobě posouvá hranice udržitelného developmentu a to i ve světovém měřítku. I u Parkview cílí na certifikaci WELL na úrovní Gold, která posuzuje její vliv na zdraví a pohodu lidí. Hodnotí například obsah těkavých organických látek zabudovaných materiálů a s tím související čistotu vzduchu uvnitř budovy, dostupnost a kvalitu vody a vyvážený a maximální přístup ke zdroji světla. Kromě toho Parkview nabízí rozsáhlé zázemí pro cyklisty nebo všem nájemcům přístupnou střešní terasu s výhledem na panorama Prahy. Pokud budova certifikaci WELL získá, bude po projektech Visionary a Praga Studios (také Skanska) teprve třetí budovou v České republice.

Parkview splňuje i nejvyšší environmentální standardy. „Holešovický projekt Visionary a karlínská budova Praga Studios se díky mimořádnému skóre v rámci certifikace LEED pro Core & Shell řadí podle dostupných dat mezi 10 nejzelenějších budov na světě. Na nejvyšší možnou úroveň certifikace LEED cílí i projekt Parkview,” dodola Alexandra Tomášková.

Půdorys budovy ve tvaru písmene U zajistí nájemcům přirozené osvětlení v celém svém půdorysu. K minimalizaci spotřeby energie pak Skanska mimo jiné využila například i LED osvětlení se senzory pohybu, účinný systém chlazení a vytápění pomocí chladících trámů a budova je vybavena designovými stínícími elementy ve fasádě. Sběr dešťové vody a úsporné zařizovací předměty zase pomůžou ušetřit více jak 40 % pitné vody.

Vstup přes mobilní telefon i služby prádelny
Budova Parkview bude vybavena chytrým operačním systémem Connected by Skanska, díky kterému budou uživatelé ovládat všechny služby prostřednictvím mobilní aplikace. Systém mimo jiné nabízí například vstup přes mobilní telefon místo plastové kartičky. Dále budou mít nájemci možnost využít třeba službu Laundry box, kde si mohou nechat vyčistit oblečení nebo chytrý systém doručovacích boxů Blocks lockers.

Newyorský design a dostatek zeleně
Parkview pochází z dílny newyorského architektonického studia Richard Meier & Partners se kterým Skanska spolupracovala již na sousední budově City Green Court. Budovu zdobí čistě bílá fasáda, ze které od druhého do osmého patra vyrůstají balkony s výhledem na park i Prahu, určené k odpočinku. Zeleň je umístěna v celé budově tak, aby navozovala příjemné prostředí pro práci. Uprostřed atria je zapuštěný ostrůvek plný vegetace, nad kterým se vznáší světelný mrak navržený umělcem Markem Číhalem. Kolem komplexu a na střešní terase budou umístěny lavičky z unikátního recyklovaného betonu, tzv. rebetongu.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.skanska.cz

Autor: Skanska Commercial Development Europe

Podobné články