RealityMIX.cz

Sněmovna projednává zákon o realitním zprostředkování, který má zvýšit důvěru v realitní makléře

Sněmovna projednává zákon o realitním zprostředkování, který má zvýšit důvěru v realitní makléře

22.3.2019: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestraník za ANO) představila nový zákon o realitním zprostředkování. Dlouho avizovaný návrh si klade za cíl zvýšit důvěru spotřebitelů v realitní služby a vymezit základní právní rámec realitního zprostředkování.

V praxi to znamená dva zásadní body. V první řadě dojde k radikálnímu zpřísnění podmínek pro vykonávání profese realitního makléře z hlediska odborné způsobilosti a vedle toho pak k posílení ochrany práv spotřebitelů, zejména úpravou podmínek pro nakládání s jejich peněžními prostředky.

Na čtvrté odborné realitní konferenci proběhla tisková konference k tomuto tématu. Kromě samotné ministryně byli přítomni také generální ředitel NEXT REALITY a člen výkonné rady Asociace realitních kanceláří Robert Hanzl a výkonný ředitel serveru Reality.Idnes.cz Petr Makovský.

Ministryně Dostálová ve svém projevu zmínila, že zákon o realitním zprostředkování, který má vstoupit v platnost již v roce 2020, změní dosavadní volnou živnost na volnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci. Makléři, kteří byli schopni profesi vykonávat bez jakékoliv kvalifikace, by měli vyklidit pozice. Milionové transakce s nemovitostmi by měli realizovat jedině lidé vzdělaní v oboru, případně s vysokou školou v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu, nebo například stavebnictví.

Video: Studio ČT24: Dostupnost bydlení, realitní trh, hypotéky, realitní zákon (analýza)

„Dodejme tomuto oboru opět tu prestiž, kterou má mít,“ pronesla ministryně pro místní rozvoj, a dodala: „Pokud svěřujete své úspory někomu do správy a chcete po něm konkrétní služby, tak očekáváte vysokou profesionalitu.“

Robert Hanzl z NEXT REALITY práci ministerstva víceméně pochválil. Ocenil ochotu komunikovat a řešit letité problémy realitního trhu a vyzdvihl také některé konkrétní body, například status písemné zprostředkovatelské smlouvy a legalizaci pojmu tzv. exkluzivity. Zástupce jedné z největších realitních kanceláří ale vytkl návrhu to, že není dost ambiciózní. „Zmíněná vyšší kvalifikace bohužel nepostihne všechny makléře. A pojištění by mohlo být trochu širší, neřeší takové případy, kdy realitní kancelář zneužije finančních prostředků klienta. V takové chvíli klient nadále postrádá nárok na odškodnění,“ varoval Hanzl.

Řeč byla dále o trendech realitního trhu. Zatímco Robert Hanzl uvedl, že i přes růst hypotečních úvěrů jeho společnost v loňském roce nezaznamenala úbytek klientů, výkonný ředitel Reality.Idnes.cz tvrdí, že prodeje klesly dramaticky. „Podle našich čísel se někdy v průběhu června či července se přestaly prodávat velké byty a velké domy a na konci roku se neprodávalo už skoro nic,“ promluvil Petr Makovský. „Malé byty, které se prodávaly pro účel investic, se přestaly prodávat zhruba v listopadu. Lidé už ty peníze nemají a nemají možnost, jak se k nim reálně přijít.“

Jak se bude situace vyvíjet v novém kalendářním roce, to se teprve uvidí. Návrh ministerstva pro místní rozvoj v těchto dnech prochází legislativním procesem ve sněmovně. Dostane-li zelenou, musí na něm rovněž přibýt podpisy zástupců Senátu České republiky a prezidenta.

Foto: Generální ředitel NEXT REALITY a člen výkonné rady Asociace realitních kanceláří Robert Hanzl

Zdroj: NEXT REALITY

Autor: Komerční prezentace

Podobné články