RealityMIX.cz

Stavební spoření mají Češi stále v oblibě. Budoucnost státní podpory je však nejistá

Stavební spoření mají Češi stále v oblibě. Budoucnost státní podpory je však nejistá

18.5.2023: Pokud se rozhodnete spořit a nechcete nechat peníze ležet ladem bez jejich zhodnocování, máte několik možností, například termínované vklady, penzijní spoření, spořicí účet nebo stavební spoření. Poslední jmenované patří v současnosti k nejméně rizikovým řešením, a v České republice se těší velké oblibě, pojďme si tedy ukázat jeho další přednosti i některé nevýhody.

Podmínky stavebního spoření a nač lze peníze využít

Stavební spoření je specifický druh zhodnocení financí, který umožňuje i získání úvěru pro řešení bytových potřeb – například k financování budoucí výstavby či rekonstrukce nebo nemovitosti. Není to ale podmínkou, účel využití naspořených financí není potřeba sdělovat ani dokládat, lze je tedy klidně použít na nákup dovolené nebo čehokoliv jiného.

Během spoření klient získává kromě pravidelného úroku z dosud naspořené částky také státní podporu. Ta činí 10 % z naspořených peněz, maximálně však 2000 Kč ročně. Nejvyšší možnou státní podporu tak získáte od ročního vkladu 20000 Kč (ať už postupně, či jednorázově).

Získání státní podpory je podmíněno šestiletou vázací lhůtou, pokud klient vypoví smlouvu dříve, nárok na příspěvek zaniká.

Účastník spoření může uzavřít i více smluv u různých spořitelen, státní podpora se ale váže na fyzickou osobu, lze tak celkem čerpat pouze zmiňovaných 2000 Kč/rok. Za dítě může uzavřít smlouvu jeho zákonný zástupce (obvykle tedy rodič).

Kde si stavební spoření sjednat

Smlouvu o stavebním spoření můžete uzavřít pouze se stavební spořitelnou. Vybrat si tu správnou nemusí být vůbec jednoduché, hlavní roli hraje při rozhodování několik faktorů:

  • Úroková sazba na spoření
  • Poplatek za vedení účtu
  • Cílová částka
  • Úroková sazba na úvěr
  • Bonusy a slevy

Na internetu najdete různé srovnávače stavebního spoření, které vám pomohou porovnat jednotlivé nabídky. Využít můžete i služeb finančního poradce – ten vám doporučí variantu nejvhodnější konkrétně pro vaši situaci.

Budoucnost „stavebka“ je ve hvězdách (a rukách politiků)

Stavební spoření má v tuzemsku čerstvě 30letou tradici, na českém finančním trhu je k dispozici již od roku 1993. Oblíbenosti se těší hlavně díky státní podpoře – její výše se však postupně snižuje a na přetřes přichází pravidelně i její zrušení. Jaké jsou tedy aktuální vyhlídky „stavebka“?

V souvislosti s momentální nepříznivou ekonomickou situací a hledáním úspor otevřela současná vláda debatu o omezení nebo případně úplném zrušení státní podpory stavebního spoření – zazněl například návrh snížit u stávajících smluv příspěvek na půlku a nové již nechat bez něj.

Bez státní podpory by ale stavební spoření ztratilo pro mnoho lidí smysl, jelikož získané úroky z naspořených peněz by nepokryly ani poplatky a inflaci. Zatím však jde stále o bezpečný způsob, jak zhodnotit finance a (v případě zájmu) získat za výhodnějších podmínek úvěr.

- komerční prezentace -

Zdroj: www.moneta.cz

Autor: MONETA Money Bank

Podobné články