RealityMIX.cz

Studentskou architektonickou soutěž o nejlepší návrh části nové čtvrti v Praze 6 vyhráli studenti ČVUT

Studentskou architektonickou soutěž o nejlepší návrh části nové čtvrti v Praze 6 vyhráli studenti ČVUT

19.3.2021: Letošní 13. ročník studentské architektonické soutěže největšího českého rezidenčního stavitele Central Group vyhráli studenti Pavla Hanousková a Ondřej Čeliš z Fakulty stavební ČVUT. Za první místo od investora získají finanční odměnu 100 tisíc korun a také stáž v ateliéru předního českého architekta Pavla Hniličky. Zadáním soutěže byl “Návrh bytového domu na náměstí nové rezidenční čtvrti v Praze 6”. Novinkou letošního ročníku je, že autoři zajímavých návrhů mohou od investora dostat nabídku ke spolupráci a zakázku na využití pro realizaci.

Oproti minulým ročníkům letos studenti pracovali na části skutečně připravovaného projektu v Praze. Za úkol měli navrhnout vzhled pěti sekcí bytového domu na náměstí rezidenční čtvrti v místě současného areálu Westpoint v Praze 6. Central Group zde plánuje vybudovat unikátní projekt s více než 2 tisíci byty a řadou obchodů, služeb, restaurací i kaváren.

Ze 14 zaslaných soutěžních návrhů odborná porota poslala do finále 7 prací, z nichž vybrala tři nejlepší. Hlavními kritérii přitom byla originalita a komplexní architektonické řešení. Posuzovala se také výtvarná a grafická úroveň. Na vítězném návrhu, kterým se stala práce studentů ČVUT Pavly Hanouskové a Ondřeje Čeliše, se porota jednomyslně shodla.

Zvítězily ušlechtilé materiály a geometrické tvary

„Autor zpracovává zadanou osnovu kultivovanou formou, kdy každému domu dává do vínku jednoduchý obrazec (kruh nebo čtverec), který se stává pro každý z pěti domů hlavním znějícím akordem. Fasády jsou členěny za pomoci ušlechtilých a nepředvádivých materiálů, jako je copilit, sklo a kov,“ zhodnotila návrh porota. V jejím čele už tradičně zasedl historik architektury Zdeněk Lukeš a dále popularizátoři architektury Adam Gebrian s Davidem Vávrou nebo vítěz jednoho z dřívějších ročníků této studentské soutěže, dnes již renomovaný architekt nové generace Ondřej Chybík.

Navržené domy byly podle poroty ve svém výrazu svébytné a přitom dohromady tvořily souzvuk. Porotci také ocenili, že autoři jako jediní ze všech soutěžících dokázali vtisknout bytům i představu umístění jednotlivého nábytku.

„Byla to první soutěž, kterou jsme měli bez konzultace s profesorem nebo učitelem. Tak jsem na nás dva docela pyšná, že se nám to povedlo. V první chvíli jsem tomu vůbec nevěřila,“ popsala dojmy z vítězství Pavla Hanousková. „Stáž u pana architekta Hniličky nás velmi potěšila, hlavně, že tam můžeme jít oba. To jsme moc rádi a těšíme se, co nás tam bude čekat,“ dodal Ondřej Čeliš.

Studenti soutěžili celkem o 175 tisíc korun. Za první místo získají od Central Group finanční odměnu 100 tisíc korun a také prestižní stáž u uznávaného českého architekta Pavla Hniličky. Druhý nejlepší návrh je oceněný částkou 50 tisíc korun a třetí místo 25 tisíci korunami. Návrhy, které investora zaujmou, mohou navíc dostat nabídku na spolupráci a v budoucnu se mohou opravdu postavit.

  • 1. místo (100 tisíc Kč + stáž u architekta Pavla Hniličky)
    Bc. Pavla Hanousková, Bc. Ondřej Čeliš, ČVUT Fakulta stavební
  • 2. místo (50 tisíc Kč)
    Bc. Laura Izabela Lukáčová, Bc. Miroslav Slezák, ČVUT Fakulta architektury
  • 3. místo (25 tisíc Kč)
    Matouš Pluhař, Ondřej Pecháček, ČVUT Fakulta architektury

Výstavba nové čtvrti by mohla začít za dva roky

Připravovaná nová čtvrť, jejíž část mohli studenti navrhovat, vznikne v Praze 6 místo stávajícího průmyslového areálu Westpoint. Pro území o velikosti 155.000 m² je již zpracovaná urbanisticko-architektonická koncepce, jejímž autorem je Ateliér Jakub Cigler Architekti.

Rezidenční projekt za zhruba 13 miliard korun počítá se zhruba 2.200 byty, čtyřmi školkami, velkou základní školou s rozsáhlým sportovním areálem, novým náměstím s parkem a mnoha menšími obchody, službami, restauracemi a kavárnami v přízemí bytových domů. Projekt, ve kterém vznikne také zhruba 40.000 m² nové zeleně, má podporu městské části Praha 6, pražského magistrátu i Institutu plánování a rozvoje (IPR). Výstavba by mohla začít v roce 2023.

Rezidenční čtvrť Westpoint v Praze 6

  • Velikost lokality: 155.000 m²
  • Současné využití: velký a uzavřený průmyslový areál s intenzivní kamionovou dopravou
  • Plánovaný počet bytů: cca 2.200 bytů ve čtyř až osmipodlažních budovách
  • Plánovaná plocha nebytových prostorů: cca 6.000 m² (v parterech obchody, služby, restaurace a kavárny)
  • Nově vzniklá zeleň: cca 40.000 m²
  • Příspěvky investora pro městskou část: 4 mateřské školky za cca 135 milionů korun, velký pozemek pro školu a pozemek pro vedení tramvajové a vlakové trati
  • Urbanista a hlavní architekt lokality: Jakub Cigler Architekti
  • Možné zahájení výstavby: 2023
  • Odhadované investiční náklady: 13 miliard korun

Foto: Vítězný návrh studentů ČVUT Fakulty stavební Pavly Hanouskové a Ondřeje Čeliše

Kompletní výsledky soutěže a další podrobnosti najdete na stránkách
www.central-group.cz/architektonickasoutez.

- tisková zpráva -

Autor: CENTRAL GROUP

Podobné články