RealityMIX.cz

Trh s nájemním bydlením se dále rozvíjí. Společnost Zeitgeist získala financování pro 5 činžovních domů v Praze

Trh s nájemním bydlením se dále rozvíjí. Společnost Zeitgeist získala financování pro 5 činžovních domů v Praze

4.5.2020: Společnost Zeitgeist Asset Management, která se zaměřuje na nájemní bydlení, uzavřela s Českou spořitelnou úvěrovou smlouvu ve výši 527 milionů Kč na financování části svého rezidenčního portfolia. Konkrétně se jedná o pět činžovních domů v centru metropole (U Půjčovny 2 v Praze 1, Myslíkova 8 v Praze 2, Jeronýmova 10 v Praze 3, Kotevní 3 v Praze 5 a Svornosti 27 v Praze 5) se zhruba 120 byty k pronájmu. Samotný podpis smlouvy je jasným signálem pro tuzemský trh: bankovní instituce nájemnímu bydlení stále věří, a to navzdory současné situaci kolem pandemie Covid-19.

„Jsme toho názoru, že poptávka po nájemním bydlení v budoucnu neklesne, ale naopak se ještě zvýší. Řada lidí, kteří se domnívali, že své závazky spojené se splácením hypotečního úvěru mají pod kontrolou, nyní zjistila, že se i bez svého přičinění může dostat do finančních problémů. Nájemní bydlení znamená menší závazek a zároveň poskytuje větší flexibilitu. Třeba v možnosti rychlého přestěhování do menšího anebo levnějšího bytu, což znamená výraznou úsporu v pravidelných měsíčních výdajích,“ komentuje Michal Nečas, Managing Director společnosti Zeitgeist Asset Management.

„Podpora domácnostem získat bydlení patří k zásadním prioritám České spořitelny – ať již se jedná o vlastnické bydlení, či nájemní bydlení. Patříme k největším poskytovatelům hypoték a jsme rádi, že nově můžeme podpořit i projekty dlouhodobého nájemního bydlení. Je nesmírně důležité, aby lidé měli širokou nabídku a mohli se sami rozhodovat, jaká varianta bydlení je pro ně v danou dobu optimální,“ zdůrazňuje Martina Jůzová, manažerka realitních obchodů České spořitelny.

Společnost Zeitgeist předpokládá, že trend posledních let v ČR, kdy se v rámci řešení bytové potřeby obyvatel dlouhodobě zvyšuje podíl nájemního bydlení na úkor toho vlastnického, bude pokračovat. Na byt v Praze ve velikosti 2+kk a plochou cca 60 m2 si dnes lidé musí připravit téměř 17 čistých ročních průměrných platů. Snahou společnosti Zeitgeist Asset Management je proto co nejvíce rozšířit nabídku dostupného nájemního bydlení. V současnosti má v nabídce 180 bytů po kompletní rekonstrukci a u dalších cca 100 rekonstrukce právě probíhá. Ještě během letošního roku společnost plánuje rozšířit své portfolio na celkový počet 500 nájemních bytů v různých lokalitách a standardech. V následujících třech letech tento počet hodlá zdvojnásobit na 1 000 bytů.

„Současná situace pravděpodobně ještě posílí roli velkých (institucionálních) poskytovatelů nájemního bydlení, kteří jsou schopni čelit jakékoliv krizi lépe než jednotliví vlastníci bytů. Například právě tím, že nabídnou lidem dotčeným krizí přestěhování do jiného bytu v rámci svého portfolia. Současně poskytují vysoký standard služeb spojených s hygienou, úklidem či údržbou,“ dodává Peter Noack, CEO společnosti Zeitgeist Asset Management.


O společnosti Zeitgeist Asset Management
Zeitgeist Asset Management s kancelářemi v Praze, Varšavě a Berlíně se zabývá developerskou činností a správou nemovitostí pro soukromé a institucionální investory v České republice, Polsku, Maďarsku a Německu. Zeitgeist v současnosti spravuje aktiva v hodnotě 515 mil. EUR.

- tisková zpráva -

Zdroj: www.zeitgeist.re

Autor: ZEITGEIST Asset Management, s. r. o.

Podobné články