RealityMIX.cz

Účet za COVID 19: Ceny pronájmů v Praze padly téměř o desetinu, na trh se dostaly menší byty

Účet za COVID 19: Ceny pronájmů v Praze padly téměř o desetinu, na trh se dostaly menší byty

11.8.2020: Ceny pronajímaných bytů v Praze za poslední rok klesly o více než 8 procent. Nejvíce se koronavirová krize projevila na trhu pronájmů v samotném centru hlavního města a dalších atraktivních čtvrtích, Téměř pětinový roční pokles nabídkových cen pronajímaných nastal v Praze 1, přes deset procent se vyhoupl i v Praze 2.

Vyplývá to z aktuálních statistických dat nezávislého realitního portálu RealityMIX, který ceny nemovitostí v ČR sleduje už od roku 2010.

Na trh dlouhodobých pronájmů se přitom v důsledku koronavirové krize v Praze a zejména v jejím centru dostávají i menší byty, které dříve využívali ke krátkodobým pronájmům. Nájemní bydlení se tak stává atraktivnější nejen nabízenou cenou ale také množstvím a šíří nabídky. „Zájemci o pronájem menších bytů tam mají mnohem větší možnosti než bylo v předchozích letech běžné,“ říká Jan Štěp ředitel společnosti DALTEN media, která portál RealitymMIX.cz provozuje.

Zatímco ještě v únoru tak byla průměrná pronajímaná plocha pražského bytu 75 metrů čtverečních, nyjí je to o 7 metrů méně. Díky tomu se výrazně snižuje cena průměrného pronájmu. „Ta za poslední rok v Praze klesla skoro o pětinu na necelých 22 tisíc korun,“ uvádí Jan Štěp.

Zatímco bezprostředně po COVIDU šly v Praze dolů ceny pronájmů zejména v samotném městském centru, postupně se cenový pokles přenesl prakticky na celý pražský trh pronájmů. „V dalších velkých tuzemských městech se vývoj cen nájemního bydlení více než koronavirovou krizí řídí aktuální situací na místním realitním trhu a také tím, jaké projekty developeři aktuálně dávají do nabídky,“ doplňuje Štěp.

U bytů k prodeji pak došlo k výraznému zpomalení předchozího cenového růstu. V Praze jsou nabídkové ceny dokonce stejné jako před rokem, v dalších městech pak většinou rostou pomaleji než jaké je tempo inflace.

Jan Štěp přitom očekává, že v Praze bude další tlak na snížení cen. Na trh se dostane i část bytů, které lidé dříve nabízeli ke krátkodobým pronájem. „Koronovirová krize bude mít delší trvání, než se čekalo. Ne všichni majitelé investičních bytů v širším centru města budou chtít nemovitost nabízet k pronájmům dlouhodobým, protože jim to nepokryje náklady na hypotéky,“ říkán Štěp.


RealityMIX je nezávislý realitní portál, provozovaný společností DALTEN media. Ceny na realitním trhu sleduje již plných deset let.

- tisková zpráva -

Zdroj: RealitymMIX.cz

Autor: DALTEN media

Podobné články