RealityMIX.cz

V Mnichově skončil další ročník veletrhu Expo Real

V Mnichově skončil další ročník veletrhu Expo Real

Ve středu 7. října se zavřely brány za dalším, v pořadí již 18. ročníkem veletrhu Expo Real. Prestižní evropský veletrh komerčních nemovitostí a investičních příležitostí se již tradičně koná v areálu Nového výstaviště v Mnichově.

Pro účastníky z České republiky je toto fórum stále velmi atraktivním prostorem pro prezentaci i networking, ačkoli v posledních letech jezdí na Expo Real často i jako návštěvníci bez vlastní expozice. Podle údajů Messe München patří letos Česku v konečném součtu co do počtu účastníků osmé místo za Německem, Velkou Británií, Nizozemskem, Rakouskem, Švýcarskem, Polskem a Francií; první desítku uzavírají USA a Lucembursko. Jedinými českými městy, která si ve své prezentaci zachovávají kontinuitu, je Praha a Ostrava. Reprezentativní expozice tu otevírají spolu se spoluvystavujícími partnery každoročně; Ostrava navíc letos v synergii společného stánku s Moravskoslezským krajem. Obě města své expozice na veletrhu shodně vnímají jako velmi užitečné nejen pro zviditelnění a networking na konkurenčním trhu evropských metropolí, ale i jako významnou podporu koncepční práce s investory.

Zástupci Prahy se letos zaměřili především na prezentaci projektů revitalizace dvou dříve ikonických městských tržnic (Staroměstské a Holešovické) potenciálním investorům. Eliška Kaplický Fuchsová (zastupitelka hlavního města a předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy) při recepci na stánku 6. října uvedla, že cílem obou projektů revitalizace je vrátit tržnicím, které jsou nyní památkově chráněné, jejich charakter, ráz i věhlas, jaký mívaly dříve. Michal Hašek, radní pro správu majetku a majetkové podíly hlavního města Prahy, k dalšímu rozvoji Holešovické tržnice dodal: „Již nyní se nám podařilo oživit některé prostory tohoto rozsáhlého areálu, které byly léta nevyužívané. K tomu, aby se tržnice stala příjemným místem pro farmářské a rukodělné trhy, gastronomii a kulturní vyžití, však vede ještě dlouhá cesta. Právě proto jsme na Expo Realu, abychom hledali takový model fungování areálu, který by do něj znovu dokázal přilákat široké spektrum návštěvníků – od místních rezidentů přes obyvatele celé Prahy až po turisty.“ Obdobné ambice má Praha i se Staroměstskou tržnicí. Daniel Hodek, předseda majetkového výboru hlavního města Prahy, doplňuje: „Naším cílem je, aby Praha v podobě Staroměstské tržnice získala stabilní prostor, adekvátní její poloze v centru města. Proto hledáme pro projekt silného investora, který by rekonstrukci a následný provoz tržnice dlouhodobě zajišťoval formou koncese.“

Ostrava ve společné expozici s Moravskoslezským krajem představila svůj potenciál v širokém spektru. Klíčovými projekty města jsou mj. průmyslová zóna Ostrava-Mošnov, rozšíření Vědecko-technologického parku Ostrava a rozvojové území Ostrava-Hrušov. Primátor Ostravy Tomáš Macura na Expo Realu potvrdil, že dlouhodobá práce s investory se městu a celému regionu vyplácejí: podle něj se do Ostravy v nejbližší době chystá pět dalších investorů; jedním z nich je evropský výrobce leteckých součástek. Příchodem těchto investorů by vzniklo několik set nových pracovních míst na kvalifikovanějších pozicích. Avizovaný příchod nových investorů je navázáním na aktuální úspěchy, kterých Ostrava a Moravskoslezský kraj v poslední době dosahují. Z desítky nejvýznamnějších investic v České republice v roce 2014 čtyři zamířily právě do moravskoslezského regionu.
Pro investory je Ostrava a Moravskoslezský kraj atraktivní také pro svouji strategicky výhodnou polohu, vyspělou infrastrukturu, významné investiční pobídky a dostatek kvalifikované pracovní síly, vycházející ze zázemí několika univerzit. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava byla britským Times Higher Education World University Rankings vyhlášena nejlepší technickou univerzitou v ČR i celé východní Evropě.
19. ročník veletrhu Expo Real se v Mnichově uskuteční od 4. do 6. října 2016.

Autor: Jana Hrabětová

Podobné články