RealityMIX.cz

V Praze se meziročně prodalo o tisíc bytů více než vloni, další se připravují

V Praze se meziročně prodalo o tisíc bytů více než vloni, další se připravují

Podle výsledků rezidenčního trhu za třetí čtvrtletí, které společně zpracovaly společnosti Skanska Reality, EKOSPOL a Trigema, se v hlavním městě prodalo o tisíc (24 %) nových bytů více než vloni.

Průměrná cena prodaných bytů ve třetím čtvrtletí dosáhla podle analýzy Trigemy 58 156 Kč včetně DPH za metr čtvereční.

„Podle vývoje prodejů za prvních devět měsíců očekáváme, že se za celý rok prodá v Praze až okolo sedmi tisíc nových bytů. Důvodem je skutečnost, že poslední tři měsíce bývají zpravidla obchodně nejúspěšnější. Hypotéky jsou pořád na přijatelné úrovni. Do nového bydlení se stále vyplatí investovat,“ uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. V prvním čtvrtletí se na trhu prodalo 1 850 a ve druhém 1 700 bytů. Stejného počtu dosáhly prodeje také ve třetím čtvrtletí.

Okolo 48 procent prodaných bytů se pohybovalo v cenovém rozpětí od 45 do 60 000 Kč s DPH za m2. Dražších bytů se na trhu realizovalo 40 procent. Na opačném pólu jsou pak byty do 45 000 Kč s DPH za metr čtvereční, o něž byl zájem ve 12 procentech případů. Průměrná cena prodaných bytů vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 4,7 procenta a dosáhla podle analýzy Trigemy 58 156 Kč s DPH za metr čtvereční. Tato výše je počítána jako cena bytu s DPH vydělená udávanou podlahovou plochou bytu. Průměrná cena jednoho prodaného pražského bytu je 3 838 296 Kč včetně DPH. Celková hodnota prodaných bytů ve třetím kvartálu přesáhla 6,5 miliardy korun. Meziročně vzrostla průměrná cena prodaných bytů o 4,3 procenta.

Společnost Trigema má v nabídce hned několik bytových projektů, které jsou buď už téměř dostavěny, nebo se připravují. Kromě žádaných SMART bytů u metra Nové Butovice, kam se budou moci první obyvatelé nastěhovat již nadcházející zimu, jsou to od letošního roku například také CHYTRÉ BYDLENÍ BLV@Horní Měcholupy, u nichž začíná cena již na 54 000 korun za metr čtvereční. Komornější CHYTRÉ BYDLENÍ CSV@Řepy zase nabídne v nejvyšších patrech rozlehlé přepychové terasy s výhledem do okolí. Cena bytů se zde bude pohybovat od zhruba 62 000 korun za metr čtvereční.

Zdroj: Trigema a.s.

Autor: Komerční prezentace

Podobné články