RealityMIX.cz

Vladimír Řeháček: Okénko hypotečního trhu

Vladimír Řeháček: Okénko hypotečního trhu

Nejsem jediný, kdo si myslí, že letošní rok je v byznyse ojedinělý a to platí i v hypotékách.

Na první pohled to u nás vypadá, že letos budou padat objemové rekordy: ceny nemovitostí jsou na velmi dobrých relacích, ekonomika v ČR docela funguje, hypoteční úrokové sazby jsou v novodobé historii ČR nejnižší, naše země je politicky i ekonomicky stabilní. Rekordy ale nepadají.

Jak si stojí hypoteční trh? Celkem slušně. Nebude to zřejmě nejlepší rok, ale i tak to bude rok velmi úspěšný. Změnit to mohou ještě marketingové akce bank, které poběží až do konce roku. Uvidíme, třeba budeme ještě mile překvapeni.

Zatím jsou k dispozici oficiální data za ČR do září 2014, a ta jsou následující:

Vidíme lehký propad v objemech hypoték oproti lednu až září 2013, a sice cca 5 mld Kč, tj. cca 4,4 %. O co mají klienti při financování největší zájem? Vede pořízení nemovitostí, je to více než 60 % všech úvěrů, následují stavební úvěry, poté refinancování úvěrů a pak „zbytek“. Největší propad je právě v refinancování - oproti loňskému roku téměř o polovinu, a to je dle mého názoru důvod, proč nejsme na rekordních číslech. Banky a stavební spořitelny si stále více a více považují svých klientů a dobrého klienta nechtějí ztratit. Z výnosů klientů přece fungují. Je to sice správně, ale pro nás, zprostředkovatele, je to těžší, protože máme hodně práce s nejistým výsledkem.

Od svých kolegů slyším, že klient je dnes lehce rozhořčen z toho, že má úrokovou sazbu nad 2,5 %, a že doufal v sazbu jen lehce nad 2 %. Ano, dnes je těžké klienta uspokojit.

Banky v ČR mají nastavené sazby, ale dá se s nimi smlouvat o ceně – i když ne vždy. Největší retailová banka v ČR - ČS, přišla nyní s akcí: až desetiletý fix se sazbou 2,29 %, proti tomu jedna z menších hypotečních bank – WHB při refinancování nabízí sazbu už od 1,79 % při rozumné fixaci s možností další slevy. Může se stát, že ceny hypoték půjdou ještě níže, dokonce na úroveň cen v Rakousku či Švýcarsku, kdo ví.

Vladimír Řeháček
Ředitel Max Finance

Zdroj: www.rksting.cz

Podobné články