RealityMIX.cz

Výhody a nevýhody žití v bytě a v domě

Výhody a nevýhody žití v bytě a v domě

27.03.2020: Plánujete se přestěhovat do vlastního a nejste si jisti, zda se poohlížet po domě nebo bytě? Pomůžeme vám v rozhodování. Zjistěte, jaké má bydlení v obou typech nemovitostí výhody a nevýhody.

Velikost obytných prostor

Máte velkou rodinu nebo plánujete hodně dětí? Začněte se raději koukat, na jakých cenách začínají stavebniny, případně se poohlédněte po dostatečně prostorném domě se zahradou na prodej. Do malého bytu nebo minidomku se většinou pohodlně nevejdou více než 3–4 lidé. Výjimku tvoří atypicky velké nebo dvoupodlažní byty. Jejich cena ale může převyšovat náklady na pořízení vlastního domu, a to zejména ve větších městech.

Dostupnost občanské vybavenosti nebo zeleně?

Předem si rozmyslete i ideální lokalitu nového bydlení. Zatímco vesnické domky nabízí blízkost lesů a přírody, ve městě se budete muset spokojit s parky. Málokdy najdete skvělou občanskou vybavenost a přírodní scenerie v docházkové vzdálenosti na jediném místě. S tímto bodem je spojená i existence zahrady – je-li pro vás rýpání v hlíně vším, balkon vám nejspíš nebude stačit. Na zahradě se kromě dospělých vyřádí i děti, které by jinak v uzavřeném bytě neměly mnoho příležitostí pro fyzické vybití.

Sousedské soužití může bydlení otrávit

Lidé bydlící v bytech k sobě mají tak nějak blíže – a to i se sousedy. Hlavně v panelácích budete mít někdy pocit, že s nimi obýváte stejné prostory. Pokud vám lidské zvuky, pachy a společný vchod do domu nevadí, určitě se není čeho bát. Jestli jste však introvert, který špatně snáší i pozdravení v obchodě, možná byste měli brzy s novým bydlením problém.

Peníze až na prvním místě

Byty a domy mají většinou rozdílné ceny. Záleží samozřejmě na velikosti, lokalitě, stavu a dalších aspektech. Obecně však můžeme říci, že domky vás vyjdou na více peněz. S vlastním domem se pojí i další zvýšené náklady a případně také fyzická aktivita – při opravách, vytápění, na zahradě apod. Byt tak náročný není. Proto je život v něm v těchto ohledech jednodušší a levnější.

Určete si priority a hledejte

Až budete hledat své ideální bydlení, předem si ujasněte, jaké jsou vaše priority. Rozmyslete si velikost, lokalitu i výši prostředků, které chcete do nového bydlení investovat. Nic neuspěchejte, a pokud své vysněné bydlení nenajdete hned, nepropadejte panice. Možná budete muset některé své požadavky upravit, nebo jen počkat, než se váš ideální dům nebo byt objeví.

Zdroj: eVisions Advertising (k.p.)
Foto: Martin Winkler, Pixabay

Podobné články