RealityMIX.cz

Výstavba nájemních bytů čeká na lepší podmínky

Výstavba nájemních bytů čeká na lepší podmínky

Česká republika je zemí vlastnického bydlení, lidé dávají přednost bydlení v nemovitosti, kterou vlastní, před nájemním vztahem. To je také jeden z důvodů, proč u nás prakticky neexistuje žádná výstavba nových nájemních bytů.

Česká republika je zemí vlastnického bydlení, lidé dávají přednost bydlení v nemovitosti, kterou vlastní, před nájemním vztahem. To je také jeden z důvodů, proč u nás prakticky neexistuje žádná výstavba nových nájemních bytů.

Hlavním důvodem téměř nulového zájmu developerů o výstavbu podobných bytů je ale chybějící podpora ze strany státu případně nabídka produktů vhodných k financování tohoto typu výstavby. Žádný developer totiž nebude za současných podmínek stavět nájemní byty, protože návratnost podobné investice je velmi dlouhá a žádná banka mu peníze nepůjčí.

Jednou z možností by bylo hůře prodejný bytový projekt změnit na nájemní bydlení, protože stále je lepší byty pronajímat než platit provoz prázdného objektu. To, zda se nějaký developer opravdu odhodlá k podobnému kroku, záleží na dalším vývoji krize realitního trhu, respektive její délce. Čím bude delší, tím budou muset developeři hledat více nestandardních řešení. Nájemní bydlení je hlavním tématem dalšího čísla magazínu Realit, který držíte v ruce. Přeji vám příjemné chvíle strávené nad jeho stránkami.

Tomáš Johánek, šéfredaktor Realitu

Zdroj: Realit

Podobné články